Diurnal Change in Water Statue of Fruit Tissues During the Growth of Kiwifruit(Actinidia deliciosa)

참다래 과실의 생장에 따른 과실조직의 일중 수분상태 변화

  • Han Sang Heon (Laboratory of Horticultural Science, Graduate School of Agricultural & Life Science University)
  • Published : 2001.03.01

Abstract

Fruit growth in kiwifruit shows double sigmoid curve, but it does not certainly indicate as years. Therefore, I though the reason to be easy to the effect of water state change in kiwifruit, investigated diurnal change in water status of fruit tissues with an isoipiestic psychrometers against the fruit growth stage of kiwifruit in 1995 and 1996. Diurnal change in the fruit tissue water potential were little, but violent for fruti growth state III in 1996. The potential of two years dropped gradually approach to harvest time. On the other hand, osmotic potential of the tissues indicated to very similar to water potential, dropped rapidly -1.5MPa before dawn, recovered -1 MPa after 3 h on October 14, were -1~-1.7 MPa at the fruit commercial harvest in 1995. It had a tendency to lower in 1996 than in 1995. It was recorded to the minimum air temperature at the first for an autumn in 1995; 13$^{\circ}C$ from the middle night of October 13 to dawn of October 14. Leaves water potential, which is related to water status of xylem, nearly fell below -1 MPa at before dawn from stage II in 1996. However, it fell so low only at commercial in 1995. At the stage II, osmotic potential and ascent of the turgor pressure was high than 1995-fruit. There parameter suggested that three of kiwifruit in 1996 were status of water stress for stage III. The results from this study indicated that difference of fruit growth between 1995-fruit and 1996-fruit was affected by water status of the fruit tissues, which was influenced by weather condition.

참다래 과실의 생장은 2중 S자 곡선적으로 생장을 하지만, 그 곡선은 해에 불확실할 때가 있다. 이러한 원인을 과실조직의 수분상태에 의한 것으로 생각되어, 1995년과 1996년에 참다래 과실의 생장기간 중에 psychrometer를 사용하여 일중 과실조직의 수분상태 변화를 조사했다. 과실조직의 수분 포텐셀의 변화는 1996년의 과실생자의 제3기를 제외하고는 크지 않앗다. 1995년과 1995년 모두 과실의 수확기에 가까울수록 수분 포텐셜이 점진적으로 떨어졌다. 한편, 과실조직의 삼투 포텐셜은 수분 포텐셜과 비슷하게 변화를 했지만, 1995년 10월 14일의 동이 트기 전에 -1.5MPa로 급격히 떨어진 후, 3시간이 경과한 후 -1MPa로 회복되었고, 과실수확 적기에는 -1.7MPa까지 떨어졌다. 1996년의 과실은 1995년 과실보다 낮은 삼투 포텐셜을 나타냈다. 도관의 수분상태에 관계되는 잎의 수분 포텐셜은 1996년의 경우, 과실생장 제2깅 동이 트기 전에 불구하고 -1MPa 이하로 떨어졌다. 1995년은 과실수확 적기에만 1996년과 같이 -1MPa 이하로 떨어졌다. 1996년 과실은 과실생각 제2기에 과실의 삼투 포텐셜과 팽압의 상승이 1995년 과실보다 높았다. 이러한 요인들이 1996년 과실의 당 농도를 높게 하였다. 이들 parameter의 변화는 1996년 과실이 과실생장의 제3기에 수체가 수분 스트레스를 받았다는 사실을 암시하는 것이다. 따라서, 1995년 과실과 1996년 과실의 생장 차이는 기상변화에 따른 과실 조직의 수분상태에 의한 것으로 판단된다.

Keywords