Development of Biologically Active Compounds from Edible Plant Sources-IV. Isolation of Galactosyldiglyceride from the Allium monanthum Max.

식용 식물자원으로부터 활성물질의 탐색-IV. 달래(Allium monanthum Max.)로부터 Galactosyldiglyceridem의 분리

  • 백남인 (경희대학교 생명공학원 및 식물대사연구센터) ;
  • 안은미 ((주) 싸이젠테크놀로지) ;
  • 김해영 (경희대학교 생명공학원 및 식물대사연구센터) ;
  • 박영두 (경희대학교 생명공학원 및 식물대사연구센터) ;
  • 장영진 (서울대학교 농업생명과학대학) ;
  • 김세영 (경희대학교 생명공학원 및 식물대사연구센터)
  • Published : 2001.02.01

Abstract

n-BuOH fraction obtained from MeOH extracts of Allium monanthum was applied to repeated silica gel column chromatographies to give a glycosylglyceride. The chemical structure of the compound was determined to be 1-O-linolenoyl-2-O-linolenoyl-3-O-$\beta$-D-galactopyranosyl-누-glycerol on the basis of NMR data and by the adaptation of chemical methods.

Keywords