Effect of Pleurotus eryngii on the Blood Glucose and Cholesterol in Diabetic Rats

큰느타리버섯이 당뇨쥐의 혈당 및 혈중콜레스테롤에 미치는 영향

  • Kang, Tae-Su (Department of Food Engineering and Biotechnology, Chungbuk Provincial University of Science and Technology) ;
  • Kang, Mi-Sun (Department of Agriculture Biology, Kangwon National University) ;
  • Sung, Jae-Mo (Department of Food Engineering and Biotechnology, Chungbuk Provincial University of Science and Technology) ;
  • Kang, An-Seok (Kangwon Provincial RDA, Northern Agriculture Experiment Station) ;
  • Shon, Hyeong-Rak (Kangwon Provincial RDA, Coastal Agriculture Experiment Station) ;
  • Lee, Shin-Young (Division of Environmental and Biological Engineering, Kangwon National University)
  • 강태수 (도립충북과학대학 식품생명과학과) ;
  • 강미선 (강원대학교 농생물학과) ;
  • 성재모 (도립충북과학대학 식품생명과학과) ;
  • 강안석 (강원도농업기술원 북부농업시험장) ;
  • 손형락 (강원도농업기술원 해안농업시험장) ;
  • 이신영 (강원대학교 환경생물공학부)
  • Published : 2001.10.30

Abstract

This study was conducted to investigate the effects of Pleurotus eryngii fruiting body on blood glucose and cholesterol levels in streptozotocin-induced diabetic rats. Male Sprague-Dawley rats were used as experimental animals and experimental groups were divided into three groups, consisting of two control groups (diabetic and non-diabetic) and one P. eryngii group. Animals were fed experimental diets for 2 weeks. The values of died and water intake of P. eryngii group were lower than those of diabetic control group. The body weights of both groups after 2 weeks decreased by 18% as compared with initial values. The level of blood glucose decreased significantly by 16.9% in P. eryngii group as compared with diabetic control group, and there was a significant difference in glycosylated hemoglobin (GHb) level between both groups. The levels of total-cholesterol, LDL-cholesterol in plasma and atherosclerotic index were not significantly different between both groups. However the level of HDL-cholesterol increased significantly by 28% in P. eryngii group as compared with diabetic control group. These results suggested that fruiting bodies of P. eryngii exert blood glucose-lowering effect in streptozotocin-induced diabetic rats.

큰느타리버섯이 streptozotocin 당뇨 유발 흰쥐의 혈당 및 혈중 콜레스테롤 농도에 미치는 영향을 조사하기 위하여 Sprague-Dawley 계열의 수컷 쥐를 3군(정상 및 당뇨 대조군, 큰느타리버섯군)으로 나누어 2주간 실험식이를 공급하였다. 그 결과, 식이 및 물 섭취량은 큰느타리버섯군이 당뇨대조군에 비해 적었다. 2주 후의 체중은 큰느타리버섯군과 당뇨대조군 모두 초기 체증에 비해 약 18%정도 감소하였다. 큰느타리버섯군의 혈당 농도는 당뇨대조군에 비하여 16.9% 유의적인 감소 값을 보였으며, 총 당화혈색소 (total glycosylated hemoglobin, GHb)의 함량도 큰느타리버섯군이 당뇨대조군에 비해 유의적인 감소를 나타내었다. 큰느타리버섯군과 당뇨대조군의 총 콜레스테롤과 LDL-콜레스테롤 함량 및 동맥경화지수(Atherosclerotic index, AI)는 서로 유의성이 없었으나 HDL-콜레스테롤은 큰느타리버섯군이 당뇨대조군에 비해 약 28% 유의적 증가를 보였다. 중성지질 함량은 큰느타리버섯군이 당뇨대조군에 비해 높았으나 인지질 함량은 낮았다. 이상의 결과로부터 큰느타리버섯은 당뇨쥐의 혈당을 감소시키는 효과가 있음을 알 수 있었다.

Keywords

References

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