Portulaca oleracea L. 추출물에 의한 Escherichia coli KCTC 2441의 생육억제

  • Published : 2001.12.20

Abstract

This study was performed to investigate the effects of purslane extracts on growth inhibition of Escherichia coli KCTC 2441. The purslane extract is effective on retarding growth of Escherichia coli KCTC 2441 and effect of its extract was founded from 1% concentration. At 7% the growth of Escherichia coli KCTC 2441 was suddenly retarded. The stem of purslane in a sunny place on June is more effective than its leaf. Leaves with a red violet color has high effect on retarding growth of Escherichia coli KCTC 2441. These results suggest that purslane extract is effective in growth inhibition of Escherichia coli KCTC 2441.

쇠비름 추출물의 농도가 1%정도부터 Escherichia coli KCTC 2441의 성장 억제 효과가 나타났으며 7%일 때 균의 성장이 급속도로 억제되었다. 즉 쇠비름 추출물이 Escherichia coli KCTC 2441에 대하여 항균작용을 나타내고 있음이 증명되었다. 6월에 양지 바른 곳에서 자란 쇠비름이 대장균 성장 억제 효과가 높았으며 잎보다는 줄기 부분이 잎 중에서도 적자주색을 띠는 잎이 대장균 성장 억제 효과가 높았다.

Keywords

References

  1. The world's worst weeds distribution and biology Holm, L.G.
  2. 한잡초지 v.2 no.1 과수원의 주요잡초 및 oxyfluorfen의 방제효과 김길웅;변종영;구자옥;신동현
  3. Coloured medicinal plants of Korea. Youk, C.S.
  4. 한국식물명감 안학수
  5. 한국자원식물 송주택
  6. Medicinal plants of East and southeast Asia. Lily, M. P.
  7. 新修本草 尙志鉤
  8. 本草綱目 李時珍
  9. 동의보감 許浚
  10. 證脈方藥合編 黃度淵
  11. 생활한방민속약 홍문화
  12. Nature v.191 High concentration of (-) - Noradrenaline in Portulaca oleracea L. peng, p.c.;Haynes, L.J.;Magnus, K.E.
  13. Plant Foods for Human Nutr. v.45 Chemical composition of purslane(Portulaca oleracea). Mohamed, A.1.;Hussein, A.S
  14. 한국의 약용식물 배기환
  15. J, Korean Soc. Food Nutr. v.23 The Effect of Hot water-Extract and Flavor compounds of Mugwort on Mcrobial Growth. Kim, Y.S.;M. N. Kim;J. O. Kim;J. H. Lee.
  16. Korean J. Biotechnol. Bioeng. v.9 Antimicrobial Activity of Extracts and coumaric Acid Isolated from Artemisia princeps Var. orientalis. Park, S.K.;J.C.Park.
  17. 한국식품과학회지 v.29 no.4 국내산 약용식물 추출물에 대한 항균성 검색과 농도별및 분획별 항균특성 신동화;김문숙;한지숙
  18. 한국영양식량학회지 v.21 no.1 자초 추출물의 항균특성 박욱연;장동석;조학래
  19. 한국영양식량학회지 v.22 no.1 꾸지 뽕나무 잎의 생리 활성 및 HPLC에 의한 성분의 정량 김성환;김남재;최재수;박종철
  20. 한국식품과학회지 v.26 no.5 방기 및 감초의 에탄을 추출물이 Listeria monocytogenes의 증식억제에 미치는 영향 신동화;한지숙;김문숙
  21. Korean J. Soc. Food sci. v.14 no.5 질경이 추출물의 항균성 검색 전영옥;김건희;김순임;한영실
  22. Korean J. Medicinal crop sci. v.8 no.3 쇠비름 추출물의 간해독, 이뇨 및 항부종 활성 임종필;서은실
  23. J. Korean. soc. Food sci. Nutr. v.28 no.3 쇠비름 추출물이 담배의 nicotine 성분 제거에 미치는 영향 배지현
  24. major. phytochemistry v.27 Structure and antibacterial activity of plantamajoside, a caffeic acid sugar ester from plantago major subsp. Ravn, H.;I. Brimer.
  25. phytochemistry v.27 Erycristin, a new antimicrobial petrodarpan from Erythrina crista-galli. Mitscher, L.A.;S.R. Gollapudi;D.C. Gerlach;S.D. Drake;E.A. Veliz;J.A. Ward.