Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 33 Issue 6
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- Pages.664-668
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- 2001
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- 0367-6293(pISSN)
Physicochemical Stabilities of Carthamins from Safflower Petals as Food Colorants
홍화 Carthamin의 식품색소로서의 안정성
- Yoon, Joo-Mi (Plant Metabolism Research Center, Kyung Hee University) ;
- Hahn, Tae-Ryong (Plant Metabolism Research Center, Kyung Hee University) ;
- Yoon, Hye-Hyun (Department of Culinary Science and Arts, Kyung Hee University)
- Published : 2001.12.01
Abstract
The physical and chemical stabilities of carthamin of red pigment from safflower petals were investigated at various conditions of pHs, temperatures, inorganic ions, sugars, light and polysaccharides. The half-life values at pH 3.0, 5.0, 9.0 and 11.0 were 5.3, 5.0, 11.0 and 45.0 h, respectively, at
전통 천연 색소원인 홍화 꽃잎으로부터 추출한 적색소인 carthamin을 식품색소로 활용하기 위한 기초연구로 carthamin의 여러 가지 이화학적 안정성을 분해속도와 반감기를 구하여 조사하였다. Carthamin은 산성에서는 매우 불안정하여 반감기가 pH 3.0에서는 5.26시간, pH 5.0에서는 4.9시간으로 매우 짧았으며 중성(pH 7.0)에서는 11.1시간, 알칼리 조건(pH 11.0)에서는 45.1시간으로 조금 더 안정했으나 적색에서 각각 주황색과 노란색으로 변화하였다. 온도가 증가함에 따라 색소 분해속도가 급격히 증가하였다. 많은 식품들이 약산성이므로 첨가물에 의한 안정성은 pH 5.0과 3.0에서 조사하였는데 무기이온들을 첨가하였을 때 큰 변화는 없었으나