한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제33권1호
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- Pages.55-59
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- 2001
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- 0367-6293(pISSN)
압출성형 공정변수가 압출성형 펠릿의 팽화에 미치는 영향
Effects of Extrusion Process Parameters on Puffing of Extruded Pellets
- Kim, Jae-Hyun (Department of Food Science and Technology, Kongju National University) ;
- Ryu, Gi-Hyung (Department of Food Science and Technology, Kongju National University)
- 발행 : 2001.02.28
초록
쌀의 팽화에 관한 연구는 팝콘에 관한 연구와 비교하면 매우 미흡한 편이다. 쌀을 팽화시킬 때 대부분 가압식 팽화기나 압출성형기를 이용하고 있다. 대부분의 쌀의 팽화에 관한 연구는 인도에서 이루어져 왔으며, 가공조건(수분함량, 가열온도) 등이 팽화쌀의 물리화학적 성질에 관한 연구가 대부분이다. 팝콘과 같은 인스턴트 팽화쌀의 팽화기작 및 개발에 관한 연구는 극히 제한되어 있다. 압출성형 팽화펠릿의 팽화에서 3일 수침 후 분쇄한 찹쌀을 이용하여 수분함량
Pressure-puffing system or extruder has been used to puff rice kernel or rice flour. Most of the study on rice puffing were the effect of process conditions such as moisture content and heating temperature on physical and chemical characteristics of popped rice. The study on mechanism and development of instant puffed rice like popcorn has been limited. Extruded waxy rice pellets were puffed in a microwave oven after drying and conditioning. Extruded pellets were formed with extrusion conditions of