Effect of Shoot Training Method on Quality and Yield of 'Sinsakigake-2' and 'Shishito' Peppers

정지방법에 따른 '신사기가께2호'와 '시시도우' 고추의 품질과 수량

  • An, Chul Geon (Kyeongnam Agriculture Research & Extension Services) ;
  • Kim, Yeong Bong (Kyeongnam Agriculture Research & Extension Services) ;
  • Jeong, Byoung Ryong (Dept. of Horticulture, Division of Applied Life Science, Graduate School, Gyeongsang National University)
  • 안철근 (경상남도농업기술원 수출농산물연구센터) ;
  • 김영봉 (경상남도농업기술원 수출농산물연구센터) ;
  • 정병룡 (경상대학교 대학원 응용생명과학부 원예학과)
  • Published : 2000.08.31

Abstract

This study was conducted to investigate the effect of shoot training method on the plant growth and fruit quality and yield of 'Sinsakigake-2' and 'Shishito' peppers (Capsicum annuum L.) grown in the glasshouse. Plants were either left untrained as control or trained at the third node leaving two or four shoots per plant. The untrained control plants had no pruning and therefore had all the lateral branches. The growth was enhanced in plants with two trained shoots in both cultivars. Fruit length and width, fruit weight, and pericarp thickness were not affected by the number of shoots trained. However, the percent marketable fruits was the highest in plants with two trained shoots, and the number of marketable fruits per plant was the highest in plants with four trained shoots. Marketable yield in plants with four trained shoots increased 15% in 'Sinsakigake-2' and 5% in 'Shishito' as compared to that of the control. Results of this study showed that yield and quality of pepper fruits were promoted by training with four shoots and the effect was more pronounced in 'Sinsakigake-2' than 'Shishito' pepper.

정지방법이 '신사기가께2호'와 '시시도우' 고추의 생육 및 수량에 미치는 영향을 구명하기 위해 본 시험을 수행하였다. 정지방법은 정지유인 본수를 2 또는 4본 및 방임 등 3처리를 두었다. 4본 정지는 4개의 주지를 유인하여 측지를 3절에서 적심하였고 2본 정지는 2개의 주지를 유인하였으며 방임은 측지의 정지없이 방임으로 재배하였다. 생육은 '신사기가께2호'와 '시시도우' 모두 2본 정지유인에서 촉진되는 경향이었다. 과장, 과경, 과육두께는 정지방법에 영향을 받지 않았다. 상품률은 2본 정지유인에서 높았고 주당 상품과수는 4본 정지유인시 가장 많았다. 상품수량은 4본 정지유인시 상품률이 높고 주당 상품과수가 많아 방임에 비해 '신사기가께2호'에서는 15%, 그리고 '시시도우'에서는 5%의 증수효과가 있었다. 두가지 품종의 고추에 대한 연구결과, 4본 정지유인이 다른 처리에 비해 수량과 품질이 높았으며 품종간에는 '시시도우'보다는 '신사기가께2호'에서 더 현저한 효과를 보였다.

Keywords