Germination of Carrot, Lettuce, Onion, and Welsh Onion Seeds as Affected by Priming Chemicals at Various Concentrations

당근, 상추, 양파 및 파 종자 발아촉진을 위한 Priming 약제 종류와 농도에 따른 효과

  • 정연옥 (진주교육대학교 실과교육과) ;
  • 강성모 (경상대학교 농과대학 원예학과) ;
  • 조정래 (경상대학교 농과대학 원예학과)
  • Published : 2000.04.30

Abstract

This study was conducted to determine the appropriate osmotic priming chemicals and their concentrations to improve germination of carrot, lettuce, onion, and Welsh onion seeds. Each chemical, including $KNO_3$, $KH_2PO_4$, $K_3PO_4$, NaOH, $Ca(NO_3)_2$, and PEG 8000, was tested at three to four concentrations. Percent germination, number of days to attain 50% of the final germination percentage (T50), and mean number of days to germination (MDG) of primed seeds were compared with those of water-imbibed or nonprimed seeds. With the exception of 100 or 200 mM NaOH, other priming chemicals did not affect percent germination of carrot and lettuce seeds. However, the chemical priming did reduce T50 and MDG, especially with -0.5 MPa PEG 8000 for carrot and with 50 mM $K_3PO_4$ or 200 mM $KH_2PO_4$ for lettuce. Among the chemicals with no influence on percent germination did 200 mM $KH_2PO_4$ significantly reduced both T50 and MDG of onion seeds. No chemicals improved percent germination of Welsh onion seeds. Reduction in T50 and MDG was significant only with $KH_2PO_4$ and $Ca(NO_3)_2$.

당근, 상추, 양파 및 파종자 발아촉진을 위한 priming 처리 시 약제의 종류와 농도에 따른 효과를 조사하고자 $KNO_3$, $KH_2PO_4$, $K_3PO_4$, NaOH 및 $Ca(NO_3)_2$는 3수준, PEG 8000은 4수준으로 농도를 달리하였으며, 처리 후 발아율, T50 및 평균발아소요일수(MDG)를 무처리 및 수침처리와 비교하였다. 당근 종자의 발아율은 무처리에 비하여 PEG, $Ca(NO_3)_2$, $KH_2PO_4$ 처리는 유의차가 없었고 T50 및 MDG는 처리약제 모두 단축효과가 있었지만 -0.50 MPa PEG 처리 시 가장 효과적이었다. 상추 종자의 발아율은 무처리에 비하여 유의차가 없었으며, T50은 모든 처리약제에서 단축효과가 있었지만 수침처리와는 차이가 없었고 MDG는 50mM $K_3PO_4$ 및 200mM $KH_2PO_4$에서 단축효과가 있었다. 양파 종자의 발아율은 무처리보다 감소되었으며, T50과 MDG는 200mM $KH_2PO_4$가 무처리에 비하여 단축효과가 있었다. 파 종자의 발아율은 무처리에 비하여 낮았으며, T50 및 MDG는 $KH_2PO_4$$Ca(NO_3)_2$에서 단축효과가 크게 나타났다.

Keywords