Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 33 Issue 1
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- Pages.32-37
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- 2000
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Preparation of Antibacterial Agent from Seaweed Extract and Its Antibacterial Effect
해조류 추출물로부터 항균제의 제조 및 항균효과
- LEE Hak-Sung (Department of Chemical Engineering, University of Ulsan) ;
- SUH Jung Ho (Department of Industrial Chemistry, Ulsan College) ;
- SUH Kuen-Hack (Department of Chemical Engineering, Pukyong National University)
- Published : 2000.01.01
Abstract
Silver-alginate (Ag-alginate) was prepared with Na-alginate extracted from marine brown algae. The antibacterial effect of Ag-alginate against Staphylococcus aureus and Escherichia coli was carried out by measuring optical density of liquid culture at 600 nm. The cell growth of S. aureus and E. coli was very active at pH 7, and was inhibited by adding Ag-alginate with more than
본 연구는 갈색 해조류로부터 추출한 alginate를 사용하여 제조한 Ag-alginate에 대한 최적의 은 첨가량을 구하여 항균성능을 측정하고, 기존의 상품으로 판매되고 있는 항균제의 성능과 비교하였다. 포도상구균과 대장균의 성장은 pH 7에서 가장 활발하였으며, 포도상구균은 pH에 매우 민감하였으나, 대장균은 pH 변화에 대한 저항력을 어느 정도 나타내었다. 포도상구균은 배양 초기에 일정기간의 사장시간 (dead time)이 경과한 후 급격하게 성장하였고, 대장균은 약 20분 이내의 사장시간이 경과한 후 완만하게 성장하였다. 해조류로부터 추출한 alginate를 정제하여 제조한 Ag-alginate의 경우, 포도상구균 및 대장균에 대해서