Effects of Storage Temperature and Packaging Methods on ]Repression of Lipid Oxidation in Plain Dried Large Anchovy

소건 대멸치의 저장 중 지질의 변화에 미치는 저장온도 및 포장방법의 영향

  • CHO Young-Je (Faculty of Food Science and Biotechnology, Food Science and Technology major, PuKyong National Univ.) ;
  • KIM Tae-Jin (National Fisheries Reseach and Development Institute) ;
  • SHIM Kil-Bo (Faculty of Food Science and Biotechnology, Food Science and Technology major, PuKyong National Univ.) ;
  • LIM Young-Sun (Faculty of Food Science and Biotechnology, Food Science and Technology major, PuKyong National Univ.) ;
  • KANG Su-Tae (Faculty of Food Science and Biotechnology, Food Science and Technology major, PuKyong National Univ.) ;
  • CHOI Young-Jun (Division of Marine Bioscience/Institute of Marine Industry, GyeongSang National Univ.)
  • 조영제 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 김태진 (국립수산진흥원) ;
  • 심길보 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 임영선 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 강수태 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 최영준 (경상대학교 해양생물이용학부)
  • Published : 2000.07.01

Abstract

The influence of different storage temperature and packaging methods on plain dried anchovy were investigated. When plain dried large anchovy (DLA) was stored at $-20^{\circ}C, 5^{\circ}C and 2^{\circ}C$, the lipid oxidation was rapidly progressed with the increased temperature. When DLA was stored at $25^{\circ}C and 5^{\circ}C$, peroxide value (POV) reached to maximum on 4 days and 20 days, respectively, while POV increased progressively during storage at $-25^{\circ}C$. The degree of lipid oxidation was progressed the fastest in DLA packed in polyethylene film, followed by packing with oxygen absorber and packing in vacuum. The fatty acid composition of total lipid in DLA revealed $52.3{\%}$ in polyenes, $29.2{\%}$ in saturates and 1$8.5{\%}$ in monoenes, and the major fatty acids were 22 : 6, 20 : 5, 16 : 0, 16 : 1 and 18: 1. Saturates were increased with the rise of storage temperature and prolonging the storage period, while polyenes were decreased. The changes of fatty acid composition was retarded at lower temperature. And the changes of fatty acid composition were the lowest in DLA by vacuum packing, followed by packing with oxygen absorber and packed in polyethylene film. The contents of highly unsaturated fatty acid of polyenes were decreased remarkably in proportion to the progress of lipid oxidation, while saturates were increased.

본 연구는 소건 대멸치의 저장 중 저장온도 및 포장방법에 따른 지질의 산화를 알아보기 위하여 수행되었다. 소건 대멸치를 저장 중 유지특가는 저장온도가 높을수록 빠르게 변화하여 $25^{\circ}C$에 저장 하였을때 과산화물가의 변화는 저장 4일째 최대에 도달한 후 감소하였고, $5^{\circ}C$에 저장한 경우에는 저장 20일째 최대에 도달한 후 저하하였으며, $-20^{\circ}C$ 저장은 저장 중 계속 증가하였다. 산가와 카르보닐가는 $25^{\circ}C$$5^{\circ}C$에 저장하였을 때 저장초기와 저장 중간에 증가하였으며, 카르보닐가는 과산화물가의 감소시기와 대체로 일치하였다. 포장방법에 따른 유지특가의 변화는 일반포장에서 가장 빠르게 진행되었으며, 그 다음으로 탈산소제동봉포장, 진공포장의 순으로 나타났다. $20^{\circ}C$ 냉풍건조한 대멸치의 지방산 조성은 폴리엔산 ($52.3{\%}$), 포화산 ($29.2{\%}$), 모노엔산 ($18.5{\%}$)의 순으로 많았으며, 저장 중 저장온도가 높고 기간이 길어짐에 따라 포화산은 증가하고 폴리엔산은 감소하는 경향을 나타내었다. 또한 진공포장한 대멸치의 지방산 조성이 일반포장이나 탈산소제동봉포장 한 것에 비하여 지방산 조성의 변화가 적었다. 지질산화가 진행됨에 따라 폴리엔산 중 20 : 5와 22 : 6이 현저하게 감소하였으며, 18 : 3, 20 : 4, 22 : 4등도 점차 감소하는 경향을 나타낸 반면, 포화산 중의 16 : 0은 증가하였고, 14 : 0과 18 : 0등도 증가하는 경향을 나타내었다.

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