Effects of processing conditions on water vapor permeability and solubility of Alaska Pollack meal protein isolate film

가공조건이 명태어분단백질 필름의 수증기 투과도와 용해도에 미치는 영향

  • YOU Byeong-Jin (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
  • SHIM Jae-Man (Department of Food Science, Kangnung National University)
  • Published : 2000.09.01

Abstract

The effects of film processing conditions on the water vapor permeability (WVP), the solubility of film's protein (SFP) and the soluble film's meterials amount (SFMA) were investigated to establish the conditions for preparing biodegradable and edible Alaska Pollack meal protein isolate (APMPI) film. ms of film were decreased with increasing plasticizer concentration but those were decreased with decrement of APMPI's pH values. SEPs were decreased with increasing APMPI's pH and plasticizer concentration. SFMAS were also strongly affected by plasticizer concentration and APMPI's pH. In the case of adding different plasticizers, WVP was increased in order as follows: glycerol, polyethylene glycol and sorbitol but SFMA showed inverse order.

생분해성이면서 가식성인 어분 단백질필름 제조를 목적으로 필름의 가공조건이 단백질필름의 성질에 미치는 영향을 밝히기 위하여 명태어분으로부터 단백질을 추출하고, 가공조건을 달리하여 제조한 필름의 수증기 투과도와 용해도의 변화를 측정한 결과는 다음과 같다. APMPI 필름의 수증기 투과도는 가소제 glycerol의 첨가량이 증가함에 따라 증가였으나, pH 7 이상에서는 pH의 증가에 따라 감소하였다. 필름단백질의 용해도는 pH 및 가소제의 농도가 증가함에 따라 감소하였다. 필름의 총용해량은 가소제의 농도가 증가함에 따라 증가하였으나 pH가 증가할수록 감소하였다 가소제의 종류를 달리하여 필름을 제조할 때 수증기 투과도는 glycerol, polyethylene glycol 및 sorbitol 첨가 필름의 차례로 높게 나타났다. 또한 총용해량은 반대의 순서를 나타내었다.

Keywords