Classification and Nomenclature of Raw Food Materials for Tolerance Setting of Chemical Residues and Contaminants

잔류기준 설정을 위한 식품원료의 분류 및 명칭

  • Lee, Su-Rae (The Korean Academy of Science and Technology)
  • Published : 2000.09.30

Abstract

Raw food materials including agricultural, fishery and livestock products have been classified differently from either production or consumption aspects. Though a unified classification scheme based on residue potential of chemicals such as pesticides, veterinary drugs and environmental contaminants is needed for tolerance setting and regulatory work, diverse classification of food mateials brought about much confusion. This study attempted to point out problems encountered in applying the residue limits toward several food commodities and to propose more reasonable classification of food materials in accommodation of Codex standards. Some suggestions were proposed in establishing residue limits of chemicals including pesticides on the basis of food classification scheme attempted here.

식품원료인 농수축산물은 생산측면과 소비측면에서 각각 관행적으로 분류되어 사용되어 왔다. 한편 식품원료 중 잔류농약, 가축의약품, 환경오염물질과 같은 화학잔류물의 기준설정 및 규제를 위해서는 잔류가능성을 감안한 분류방식이 요구되고 있으나 식품원료의 분류방식이 통일되지 못하여 많은 혼란을 가져왔다. 본 연구에서는 농산물 중 농약잔류 허용기준을 적용하는데 있어서 국내외적으로 나타난 문제들을 지적하였으며 국제식품규격위원회의 Codex 기준을 무난히 수용할 수 있는 농수축산물 분류방식을 제시하였다. 이와 아울러 여기에서 제시한 분류법을 이용하여 잔류농약을 비롯한 다른 화학물질의 오염기준을 설치할 경우의 고려할 점을 제시하였다.

Keywords