Study on the Characteristics of Dalgi Mineral Water in Cheongsong

청송 달기약수의 수질특성에 관한 연구

  • Published : 20000600

Abstract

This study deals with the water qualities of Dalgi mineral spring in Cheongsong district.Water samples which were taken from upper, middle and bottorn spring sites were tested for twenty eight important water quality items including minerals, essential and/or toxic trace elements, and the analytical items to affect the taste of mineral water, seasonally from May 1999 to February 2000 The results obtained wereas follows:Each spring site showed much difference in major items. Bottom spring water showed higher value of Mg and Na than others. Middle spring water showed the highest value in all of the items except Mg and Na. The concentration of Hardness, Fe and Mn in mineral water were over than the normal standard for drinking water, but these items are not specified for the mineral water. As, Cd, $Cr^{6+}$ and Hg were not found and Pb was found ln trace level. All of the items proved nearly constant during the four seasons except water temperature. The contribution of mineral water to the nutrition of human was calculated in order to investigate the health effect of drinking water on the bases of Required Daily Allowance,one liter of water drinking and the mineral concentration of the bottom spring. The percentage of consumable minerals of Ca, Mg, Na, K, Mn,Zn and Fe were 35.05,36.43,5.88∼10.63,0.19∼0.57,21.86∼43.72,0.65, and 95.l respectively. This means Dalgl mineral water is pIenty of iron mineral. The K and O indexes of mineraI water appeared to be good for healthy and delicious water.

청송 달기약수(상탕,중탕,하탕)의 수질특성을 파악하기 위해 1999년 5월부터 2000년 2월까지 약 1년 동안 계절별로 총 28개 항목의 함유성분을 분석하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 각 탕별 약수의 수질에 큰 차이가 있었다. 하탕약수는 Mg과 Na이 상대적으로 높았?만? 중탕약수는 Ca, K, Si, Fe, Mn, 전기전도도, 총염기도, DO, $Cl^-$, $SO_4^{2-}$등에서 상대적으로 높은 값을 보였다. 건강상 유해성분인 As, Cd, $Cr^{6+}$, Hg는 검출되지 않았으며, Pb는 기준이하로 나타났다. 먹는물 수질기준을 초과한 항목으로는 경도, Fe와 Mn이었다. 그러나 샘물의 경우에는 이 기준을 적용하지 아니한다고 규정하였다. 약수의 계절별 특징으로는 온도를 제외한 기타 항목에서는 뚜렷한 차이가 없었다. 음용수에서 섭취할 수 있는 미네랄 양을 알아보고자 미국 국립과학아카데미의 하루 요구허용량과 섭취 음용수의 양을 1.O L로 하고 購종善嗤?기준으로 계산한 결과, Ca 35.05%, Mg 36.43%, Na 5.88∼10.63%, K 0.19∼0.57%, Mn 21.86∼43.72%, Zn 0.65%, Cr,Cu, P 등은 0.01% 이하이고, Fe는 95.1%이었다. 따라서 달기약수는 철분이 풍부한 약수임을 알 수 있었다.달기약수는 K index가 111.7∼254.6,O index가 2.3∼4.5로서 Hashimoto가 주장한 K index 5.2,O index 2.O을 상회하므로 건강에 좋고 맛있는 물의 조건을 만족하고 있다.

Keywords

References

  1. Adveneced Nutrition Lee, Y. S.
  2. 먹는물 관리법령 환경부
  3. 한국 온천과 약수 정경숙
  4. 한국의 약수 민병준
  5. The Science of food Gaman, P. M.;Sherrington, K. B.
  6. Basic Nutrition Seo, J. S.;Seo, K. H.;Lee, S. K.;Jung, H. S.
  7. Fundamental Nutrition Hyeon, S. Y.
  8. Nutrition of Vitamin and Mineral Kim, K. N.;Myung, K. H.;Park, Y. J.;Lee, K. H.;Lee, Y. S.;Yim, H. S.;Won, H. R.;Chang, Y. K.;Ha, J. K.
  9. Thesis of Kong-Ju Edu. Univ. v.24 no.503 Han, I. J.;Ryu, B. S.
  10. Korean J. Food Sci. Technol. v.30 no.2 Moon. H.;Park, K. H.
  11. 먹는물 수질공정시험법 환경부
  12. 수질오염공정시험법 환경부
  13. Advanced Nutrition Lee, Y. S.
  14. 千葉百子 化學と生物 v.33 no.6
  15. Drinking Water and Health v.3 Safe Drinking Water Committee
  16. Analytical Sci. & Technol. v.10 no.6 Lee, N. R.;Kim, Y. M.;Choi, B. S.
  17. Food Chemistry Kang, I. S.;Kim, J. S.;Sung, T. S.;Cho, M. D.;Cho, H. H.
  18. 水の分析 日本分析化學會北海道支部
  19. J. AWWA v.74 no.573 Pangbom, R. M.;Trabue, I. M.;Badwin, R. E.
  20. 橋本奬 논문 v.26 no.1 化學と生物