GC/MS Determination of Monosaccharides in Yoqurt Products

GC/MS 법에 의한 요쿠르트 제품의 구성 단당류의 조성 비교분석에 관한 연구

  • 남상규 (인하대학교 이과대학 화학과) ;
  • 정원조 (인하대학교 이과대학 화학과)
  • Published : 2000.02.20

Abstract

Yoqurt products are known to be effective for enhancing health and preventing diseases such as cancers. Such effects are generally believed to be due to actions of polysacchmides in yoqurt products. In this study we have determined compositions of monosaccharides in hydrolysates of commercial yoqrtrt products as the first step of understanding structures of polysaccharides. The yoqtrrt products were ttltracentrifuged, filtered, hydrolyzed in 1M sulfuric acid and neutralized. A portion of the solution was taken and evaporated to dryness, denvatized with TMSI (trimethly- silylimidazole) and analyzed by GC/MS. We found that the monosaccharides were fructose, glucose, and galactose. Their compositions were variant among several yoqtrrt products.

요쿠르트는 항암 및 다양한 건강 증진효과를 나타내는 것으로 알려져 있다. 요쿠르트 유산균에 의하여 생성되는 다당류(polysaccharides)가 그러한 효과를 나타내는 것으로 믿어진다. 본 연구에서는 시중에 판매되는 요쿠르트 제품중 주요한 몇 가지를 선택하여 그 속에서 다당류를 추출하고 완전산분해하여 단당류 조성비를 결정하였다. 요쿠르트 제품을 원심분리 후, 거르고 1M 황산으로 완전 산가수분해한 후 중화시켜 당용액을 얻어내었다. 이 당용액으로부터 일정량을 분취하여 증발건조시킨 후 TMSl(trimethylsilylimidazole)로 유도체화시켜 GC/MS로 분석하였다. 이번 연구에서 요쿠르트의 단당류는 fructose와 glucose 그리고 galactose로 구성되었음을 확인하였으며, 요쿠르트 제품에 따라 각기 다른 단당류 조성비 결과를 주었다.

Keywords