Identification of Irradiated Crabs by ESR Spectrometry

  • Nam, Hye-Seon (Laboratory for Detection of Irradiated Foods, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Ly, Sun-Yung (Department of Food & Nutrition, Chungnam National University) ;
  • Yang, Jae-Seung (Laboratory for Detection of Irradiated Foods, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 발행 : 2000.03.01

초록

ESR spectroscopy를 이용하여 게류의 방사선 조사 유무와 선량관계 및 EAR신호의 안정성에 관하여 알아보았다. 꽃게와 방게를 0, 1, 3, 5, 그리고 7 kGy로 방사선을 조사한 후 살을 제거하고 집게다리, 등 일반다리의 겉 표피만을 취해 건조시킨 다음, Burker Win-EPR spectroscopy를 이용하여 신호의 특성을 알아보았다. 방사선 조사된 꽃게와 방게 시료는 g$_1$=2.002$\pm$0.0003, g$_2$=1.998$\pm$0.0005에서 특유의 비대칭 신호를 나타내어 비조사 시료와 뚜렷하게 구별되었으며, 각 시료의 부위별 비교는 꽃게와 방게에서는 똑같이 집게다리>등>일반다리의 순으로 신호의 차이가 나타났다. 조사선량의 증가에 따른 ESR 신호의 높이는 직선적으로 증가하였다. 또한 이들 신호의 크기는 5$^{\circ}C$에서 9주간의 저장기간에서도 안전하여 방사선 조사 유무의 판별은 장기간의 저장에서도 가능하였다 따라서 ESR spectroscopy를 이용한 방사선 조사 게류의 검지법은 빠르고 확실하며 준정량적인 방법임을 알 수 있었다.

Electron spin resonance (ESR) spectroscopy was used to investigate the effect of irradiation dose on the ESR signal intensity of irradiated crabs and the stability of these radicals under 9 weeks of storage. Swimming and small crabs were irradiated with doses of 0, 1, 3, 5 and 7 kGy using a Co-60 irradiator at ambient temperature. A claw, a walking leg and a cars- pace of the crab pieced and dried were placed in a resonant quart tube within an EPR X-band spectrometer. The irradiated crabs presented an asymmetric absorption in shape at g$_1$=2.002 $\pm$ 0.003 and g$_2$=1.998$\pm$0.005, and were different from the non-irradiated ones. The intensity of the ESR signals was greatest in the claw, intermediate in the carapace and lowest in the walking leg. Samples given low and high doses of irradiation could also be distinguished. The ESR signal after irradiation was stable, even after a 9-week storage.

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