Enzyme-Linked Immunosorbent Assay for Identification of Irradiated Eggs

효소면역 측정법에 의한 방사선 조사 계란의 검출

  • Published : 2000.12.01

Abstract

The ovalbumin, a most sensitive egg white protein to irradiation was purified from irradiated hen's eggs. Eggs were irradiated in their shells to 0~7 kGy. To investigate for a practical use in identifying of irradiated eggs, competitive ELISA using ovalbumin was peformed. The binding activity of ovalbumin to anti-ovalbumin IgG was reduced in a dose-dependent manner by irradiating up to 7 kGy, and consider-ably lowered after irradiating at 7 kGy. The concentration of 50% inhibition of ovalbumin to IgG was increased to 1.5~3.7 times in an irradiation dose-dependent relationship. SDS-PAGE of ovalbumin showed that the partial breakdown of ovalbumin was induced by irradiation. The lowering of binding activity was probably due to the partial breakdown of ovalbumin by irradiation. These results demonstrated that the ELISA should be quite useful and effective methods for the identification of irradiated eggs.

계란의 방사선 조사 여부를 효소면역 측정법에 의해 판별 가능한지를 검토하기 위해, 방사선에 대해 가장 민감한 것으로 알려진 오브알부민의 항 오브알부민 19G에 대한 반응성을 경합효소면역측정법 (cELISA)에 의해 검토하였다. 계란은 난각이 있는 상태에서 조사선량은 0~7 kGy로 조사하였다. 항 오브알부민 IgG에 대한 오브알부민의 반응성은 조사선량이 증가함에 따라 감소하였는데, 감소 정도는 조사선량 의존적으로 변화되어 7 kGy에서 가장 크게 감소하였다. 방사선 조사에 의한 반응성감소 정도는 1.5배 (0.5 kGy)~3.7배 (7 kGy)이었다. 가장 조사선량이 낮은 0.5 kGy에서도 반응성의 감소가 측정 가능했기 때문에 cELISA는 저선량 조사된 계란의 검출에 유용한 방법으로 사용될 수 있을 것으로 사료된다. 방사선 조사에 의한 오브알부민의 반응성 감소는 오브알부민의 부분적 분해에 의해 구조적 변화가 일어났기 때문으로 사료된다.

Keywords