Quality Characteristics and Functional Properties of Ethanol Extract of Propolis

Propolis 에탄올 추출물의 품질특성 및 기능성

  • 서권일 (순천대학교 식품영양학과) ;
  • 오인석 (순천대학교 동물자원과학과) ;
  • 오동환 (순천대학교 동물자원과학과) ;
  • 최성희 (한국전통발효식품 연구소) ;
  • 손미예 (한국전통발효식품 연구소) ;
  • 문주석 (한국보건산업진흥원)
  • Published : 2000.12.01

Abstract

Quality characteristics and functional properties of four kinds of propolis collected from 4 different regions were compared. Ethanol extract of propolis (EEP) showed high absorbance of UV at 208 ~ 212 nm and at 292~294 nm. Total flavonoid contents of 4 propolis were at a range of 16.30~21.87 mg/g However, no significant difference in the flavonoid content was observed among four kinds of sample. All EEP showed the high antimicrobial activities, especially against Salmonella typhimurium. Hydrogen donating activities of the EEP were high appear 65.94 to 78.67% in all samples. The EEP from Sunchon showed the highest activity of hydrogen donation among samples. All extracts had the higher nitrite-scavenging activity than 0.1% BHT. Compared to control, a significant decrease in lipid oxidation was found in all 4 extracts.

Propolis의 품질특성 및 기능성을 알아보기 위하여 우리나라 원료 3종(문경, 산청 및 순천)과 수입원료 1종(S사 제품)의 Propolis를 80% 에탄올로 추출하여 최대흡수 파장과 total flavonoid함량을 측정하고, 항균, 수소공여능, 아질산염소거능 및 linoleic acid에 대한 과산화물가를 측정하였다. Propolis 추출물의 최대흡수파장은 208~212 nm이었으며, 다음으로 292~294 nm에서도 큰 흡수파장을 나타내었다 문경, 산청 및 순천지역의 total flavonoid 함량은 16.30~21.87 mg/g이었으나, 시료간에는 함량차이가 크게 나타나지 않았다. 4종의 시험균주에 대한 항균 test 결과 시험 균주 모두에서 강한 항균활성을 나타내었고, 그중 특히 Salmonella typhimurium 균주에 대하여 가장 강한 항균활성을 나타내었으며, 시료간에 큰 차이는 없었다 수소공여능은 55.94~78.67%로 대체로 0.1% BHT보다 높게 나타났고, 아질산염소거능은 62.93~83.24%로 나타났으며, 우리나라에서 채취한 3종의 시료가 수입시료인 S사 제품에 비하여 수소공여능 및 아질산염소거능 모두 높게 나타났다. Linoleic acid에 대한 과산화물가는 대조구에 비하여 현저히 낮게 나타나 수입원료 1종과 우리나라 채취 3종의 제품 모두 항산화 효과가 우수한 것으로 확인할 수 있었다.

Keywords