Evaluation of Hygienic Status of University Foodservice Operation using ATP bioluminescence Assay

ATP bioluminescence Assay를 이용한 대학 급식시설의 위생상태 평가에 관한 연구

  • 박영숙 (대구대학교 식품영양학과)
  • Published : 2000.04.01

Abstract

An investigation was conducted to evaluate the hygienic status of university foodservice operation by using conventional swabbing technique plus standard plate count and ATP bioluminescence assay. The results of the study were as follows: 1) For all kitchen boards, knives, feeding trays, and dish towels tested, there was an overall agreement at 84.7% level between the results obtained using ATP bioluminescence and plate count when using a pass/fail cut-off of 3$\times$ control values for ATP assay and 40 CFU(colony forming unit)/㎠ for plate count. 2) The agrement rate between ATP assay and standard plate count was 87.5% for the samples before use, 29.2% for those during use, and 42.7% for those after cleaning and sanitizing. 3) The plate counts of three university foodservice operations for kitchen board, kitchen knife, feeding tray and dish towel were within the acceptable limits when tested before using. However, none of them were within the acceptable limits when tested during using and after cleaning and sanitizing. 4) Above results suggested that an immediate action needs to be taken to reduce the potential danger of cross-contamination and also effective sanitary control methods needs to be developed to improve the sanitary condition.

대학 급식 시설의 미생물적 위생상태를 평가하기 위해서 도마, 칼, 식판 그리고 행주에 대하여 ATP bioluminescence와 표준평판 균수를 측정 비교하여 분석, 평가한 결과는 다음과 같다. 1) 도마, 칼, 식판 그리고 행주에 대한 표준평판 균수의 허용기준으로 1 $\textrm{cm}^2$당 40을 기준으로 하고 ATP bioluminescence는 800 RLU을 허용기준으로 하여 만족 할만한 수준과 시정할 수준으로 구분하여 위생상태를 평가하였을 때 ATP bioluminescence 측정값과 표준평판 균수 측정값은 84.7%의 일치도를 보였다. 2) 사용 전 도마, 칼, 식판, 및 행주의 ATP bioluminescence 측정값과 표준평판 균수 측정값의 일치도는 91.7%, 사용 중 두 값의 일치도는 75%. 그리고 세척ㆍ소독 후의 두값의 일치도는 87.5%로 사용 전의 일치도가 가장 높았고 사용 중의 일치도가 가장 낮았다. 3) ATP bioluminescence 측정과 표준 평판 균수 측정으로 얻어진 결과에서 사용 전 도마, 칼, 식판, 및 행주의 87.5%가 허용기준 이하이고, 사용 중 도마, 칼, 식판, 및 행주의 29.2%만이 허용기준 이하이며, 세척ㆍ소독 후 도마, 칼, 식판, 및 행주의 42.7%가 허용기준 이하로 사용전의 위생상태가 가장 양호하며 사용 중인 경우 위생상태가 가장 불량하여 즉각적인 조치가 필요하다. 4) 사용 전 도마, 칼, 식판, 행주 4종류의 표준평판 균수가 허용기준 이하 검출된 대학 급식 시설은 3곳이며, 사용 중 4종류의 표준평판 균수가 허용기준 이하 검출된 곳은 없었고 세척ㆍ소독 후 4종류의 표준평판 균수가 허용기준 이하 검출된 곳도 없었다. 5) 도마, 칼, 식판, 및 행주의 용도별 분리사용은 거의 이루어지고 있지 않고 있다. 특히 칼과 도마는 교차오염의 가능성이 크므로 용도에 따라 구분하여 분리 사용이 필요하며 소독방법 및 횟수에서 행주의 소독이 가장 잘 이루어지고 있으며 도마의 소독이 가장 미흡하게 나타나고 있다. 사용 중 도마, 칼, 행주에 대한 즉각적인 조치와 분리 사용이 필요하며 칼, 도마, 행주에 대한 적절한 소독 방법이 강구되어야 한다고 사려된다. 결론적으로 ATP bioluminescence 측정값은 표준평판균수 측정값과 높은 일치도를 보여 급식 분야의 미생물 품질관리 평가에 ATP bioluminescence 측정의 이용 가능성이 높게 나타나고 있으며 실제로 HACCP system에 적용하기 위하여 보다 지속적인 연구가 필요하다고 사려된다.

Keywords