The Food Habit and Stress Scores of High School Students in Seoul Area

서울지역 고등학생의 식습관과 스트레스에 관한 연구

  • 한명주 (경희대학교 식품영양학과) ;
  • 조현아 (경희대학교 교육대학원 가정교육전공)
  • Published : 2000.02.01

Abstract

This study was to investigate the eating attitutes, food habits, perceived stress of high school students. Three hundred and fifty four high school students in Seoul area were surveyed to obtain the information from Sep. 18 to 26 in 1997. The average height and weight of high school students were 173.7 cm, 62.9 kg for male students and 162.5 cm, 52.6 kg for female students. The 52.5% of high school students were normal weight and 41.5% of them were underweight. Female students(46.7%) showed higher proportion of underweight than male students(37.0%). The students(50.9%) ate breakfast irregularly and most students(92.5%) ate Korean food for breakfast. The dietary changes of high school students over past few years showed that the intake of vegetable, fruit and yogurt were increased. The food habit score showed no significant difference by gender, mother's employment and monthly spending money. The nutritional knowledge score of female students were higher than the score of male students. Most high school students(93.9%) were highly stressed in their living. The stress score(3.35) of female students were higher than those of male students(3.15). However, excercise, eating slowly and good appetite could lower their perceived stress.

서울시내 강북의 인문계 고등학생 354명을 대상으로 식생활 태도, 식습관 변화, 식습관 평가, 스트레스정도를 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 고등학생의 평균체중은 남녀 각각 62kg, 52kg, 평균신장은 173 cm, 162 cm로 조사되었다. 고등학생의 비만도를 판정한 결과‘정상체중’은 남학생 56.6%, 여학생 51.5%로 나타났고‘과체중’은 남학생 5.3%, 여학생 1.8%였으나 ‘저체중’은 남학생 37.0%, 여학생 46.7%로 높은 분포를 나타내고 있다. 2. 고등학생의 식사횟수, 편식여부는 성별에 따른 유의성(p<0.05)이 나타났다. 식사횟수는 65.0%가‘하루 3회’식사한다고 응답하였고 그중 남학생은 68.8%로 여학생의 60.0%보다 높았으며 여학생의 경우‘하루 2회’식사한다고 응답한 학생이 26.7%로 남학생 16.4%에 비해 월등히 높았다. 편식여부는‘편식한다’라고 응답한 여학생이 56.4%로 남학생 41.8%보다 높게 나타났다. 아침식사를 거르는 이유는 성별에 따른 유의성을 보였는데‘등교시간이 늦어서’는 여학생이 62.1%로 남학생 47.6%보다 높았고‘식욕이 없어서’는 남학생이 31.7%로 여학생 13.8%보다 높았다. 3. 최근 몇 년 사이 식습관 변화에 관한 조사에서 고등학생의 채소, 과일, 유제품의 섭취가 증가한 것으로 나타났고 그중 과일의 섭취증가가 가장 높게 나타났다. 4. 어머니가 직업이 없는 경우 고등학생의 식습관점수는 1.93으로. 직업이 있는 경우의 1.85보다 식습관이 좋았다. 고등학생의 영양지식점수는 여학생이 6.99로 남학생 6.50보다 높았으나 어머니의 직업유무에 따른 차이는 나타나지 않았다. 5. 고등학생의 성별에 따른 스트레스점수는 여학생(3.35)이 남학생(3.15)보다 높게 나타났다. 식사를‘천천히 한다’(3.03)고 응답한 고등학생의 스트레스점수가‘빠르게 한다’(3.41)고 응답한 고등학생보다 낮았고 ‘식욕이 좋을 때’의 스트레스점수(3.13)가‘식욕이 보통일때’(3.42)와‘식욕이 나쁠때’(3.43)보다 낮았다. 운동을‘주5회 이상’하는 학생의 스트레스점수가 가장 낮게 나타났다. 이상의 결과를 살펴보면 고등학생의 바람직한 식생활 태도와 적절한 운동은 스트레스를 낮추는데 도움을 주는 것으로 사료된다.

Keywords