Effects of Intaking of Red Ginseng Products on Correlationship between Obesity and Blood Lipids

홍삼류의 섭취가 비만과 혈중 지질의 상호관계에 미치는 영향

  • 박화진 (인제대하교 의생명공학대학) ;
  • 이정희 (천안 외국어 대학 외식산업과) ;
  • 이소진 (인제대하교 의생명공학대학) ;
  • 함혜선 (인제대하교 의생명공학대학) ;
  • 조현정 (인제대하교 의생명공학대학) ;
  • 임창률 (인제대하교 의생명공학대학) ;
  • 유영빈 (인제대하교 의생명공학대학) ;
  • 박기현 (한국 인삼 연초 연구원)
  • Published : 2000.12.01

Abstract

Obesity is the risk factor of atherosclerosis and not only increases triglyceride concentration in blood but also decreases relatively the ratio of TG to HDL-Cholesterol in blood. In case of obesity, systolic blood pressure is also increased in responding the increase of TG in blood. Index of obesity in red ginseng-taking group (ginseng group) was lower as compared with non-red ginseng-taking group (control group). The TG concentration, the ratio of triglyceride to HDL-cholesterol in blood and systolic blood pressure were decreased in the subjects of ginseng group compared with that in control group. It is inferred that long-term intake of ginseng products may help to prevent the risk of atherosclerosis and obesity.

비만은 동맥경화의 위험인자로서 혈중에 triglyceride의 농도를 증가시키고, 상대적으로 HDL-Cholesterol의 농도를 감소시킴과 동시에 수축기 혈압을 상승시킨다. 본 연구에서 홍삼제품류를 4년 또는 5년 동안 복용해 온 건강한 사람 (ginseng군)과 홍삼제품을 복용하지 않은 건강한 사람 (control군)을 대상으로 하여 신체 계측치로부터 비만지수를 구하고 이것과 혈중의 triglyceride (TG) 농도, TG/HDL-Cholesterol ratio 및 수축기 혈압과의 상호관계를 연구한 바, ginseng군에서는 대조군에 비해 혈중의 TG 농도가 일정하게 유지되었고, TG/HDL-Cholesterol ratio 및 수축기 혈압도 일정하게 유지되었다. 이러한 현상은 ginseng군에서 기호품으로 alcohol을 섭취하거나, 흡연을 한 경우에도 상관없이 일정하게 유지되었다. 이 결과는 홍삼제품류를 장기 복용하면 비만의 저하 및 고혈압 또는 동맥경화의 위험인자가 억제될 수 있고, 결론적으로 비만, 고혈압 및 동맥경화를 예방할 수 있을 것으로 추정한다.

Keywords