Anti-diabetic Effect of Viscum album Lectin

겨우살이 Lectin의 항당뇨 효과

  • Published : 2000.06.01

Abstract

We investigated anti-diabetic effect of the crude extracts and lectin purified from the leaves of Viscum album collected in Mt. Duk Yu. The induction of diabetes mellitus was confirmed by the presence of statistically significant greater serum glucose levels in strptozotocin-treated rats compared with the untreated non-diabetic group. There are no significant differences in the serum glucose levels compared extracts and purified lectin to tap water in the non-diabetic group after administration through the oral cavity in 29 day. But for streptozotocin-induced diabetic rats the serum glucose level in extracts after administration through the oral cavity was strikely decreased to 36% than tap water in 29 day. Significantly lower glucose level was obtained at 2 hr and 4 hr after administration of purified lectin(0.4 mg/kg) through the peritoneal cavity. These results provide an evidence that Viscum album lectin has an andti-diabetic effect pharmacologically.

겨우살이 (Viscum atbum)는 민간요법에서 여러 질환에 치료제로 쓰이고 있다. 이는 겨우살이가 가지고 있는 lectin의 약리작용에 의한 것으로 그 가능성을 알아보고자 겨우살이 lectin의 항당뇨 효과를 연구하였다. 이를 위해 streptozotocin으로 당뇨를 유발시킨 흰쥐에 국내 참나무류에 기생하는 겨우살이의 추출물과 정제된 lectin을 경구와 복강내에 투여하여 조사하였다. 추출물을 29일 동안 경구 투여시 혈당치가 36%까지 현저히 감소하였으나, 정제된 lectin을 경구 투여시 항당뇨 효과가 현저히 나타나지 않았다 또한 정제된 lectin 0.4 mg/kg을 복강내에 주사시 당뇨군에서 2시간과 4시간에서 saline에 비 해 혈당치가 각각 32%와 28% 감소하였으므로 lectin의 항당뇨 효과는 뚜렷하였다.

Keywords