Effects of Red Ginseng Component on the Antioxidative Enzymes Activities and Lipid Peroxidation in the Liver of Mice

홍삼 추출물 투여가 생쥐간에서 항산화 효소 활성과 지질과산화에 미치는 효과

  • Sung, Kum-Soo (Department of chemistry, Kunsan National University) ;
  • Chun, Chul (Department of chemistry, Kunsan National University) ;
  • Kwon, Young-Hun (Department of chemistry, Kunsan National University) ;
  • Kim, Kyon-Hyun (Department of chemistry, Kunsan National University) ;
  • Chang, Che-Chul (Department of chemistry, Kunsan National University)
  • Published : 2000.03.01

Abstract

The effects of each component (water extracts, alcohol extracts, lipophillic extracts, total saponin, panaxadiol, panaxatriol) of red ginseng on the antioxidative enzyme activities were investigated in the liver in order to screen antioxidative components of red ginseng. 20∼25g ICR mouse which were pretreated with 50 mg/kg body weight of red ginseng component for 15 days. The ability of red ginseng component to protect against oxidative damage to the mouse liver was examined by determining the level of lipid peroxidation (MDA), hydroperoxide (H$_2$O$_2$) and the activities of superoxide dismutase (SOD), catalase. The hepatic total-SOD activity was highest in lipophilic extracts group and panaxadiol group next (p<0.01). The content of hepatic hydroperoxide was lowest in the order of panaxatriol group and alcohol extracts group (p < 0.01). The hepatic catalase activity in the liver was highest in order of lipophillic extracts group (p <0.01) and total saponin group (p<0.05). Finally the lipid peroxidation (MDA) level was lowest in lipophillic extracts group, alcohol extracts group and panaxadiol next (p <0.01). In conclusion, the order of effectiveness of antioxidants was to be lipophillic extracts>panaxadiol >total saponins.

홍삼 사포닌의 항산화 작용을 나타내는 활성성분을 screening하기 위하여 홍삼 추출물(물 추출물, 알코올 추출물, 지용성분획, 총 사포닌, PD 및 PT)이 항산화 효소(SOD, catalase)의활성도 변화와 $H_2O$$_2$ 및 MDA의 함량 변화에 미치는 영향을 조사하였다. 항산화 효소인 SOD의 활성도를 조사해 본 결과 지용성 추출물, PD, 알코올 추출물 투여군 순으로 활성도를 높이는 것으로 조사되었으며, SOD에 의한 중간 생성물인 $H_2O$$_2$의 함량을 조사한 결과 모든 추출물 투여군에서 감소하였으며, 그 중에서도 PT 알코올 추출물 및 PD투여군이 유의성있게 감소하였다. catalase 활성도는 지용성 추출물 투여군이 가장 높았고, 그 다음으로 총 사포닌, 알코올 추출물 투여군 순으로 조사되었다. 유리기에 의해 생성된 지질과 산화의 최종산물인 MDA의 함량은 모든 추출물 투여군에서 유의성(p<0.01) 있게 감소하였으며, 그 중에서도 지용성 추출물, 알코올 추출물, PD투여군 순으로 가장 많이 감소하였다. 이와 같은 홍삼 사포닌의 항산화 효과는 SOD및 catalase와 같은 항산화 효소의 직접적인 작용과 홍삼의 특정 성분들이 생체내에서 내인성 항산화 물질의 합성능력을 강화시킴으로서 산화적 손상에 대한 방어기전을 향상시키는 결과로 생각되며, 그중에서 지용성 추출물과 PD분획물이 가장 효과적인 성분으로 생각된다.

Keywords