Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 15 Issue 2
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- Pages.114-121
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- 2000
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- 1229-1153(pISSN)
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- 2465-9223(eISSN)
Application of Viscometric Method for the Detection of Irradiated Black and White Pepper
방사선 조사된 후추가루의 검지를 위한 점도법의 적용
- Yi, Sang-Duk (Detection Lab. of Irradiated Food, Korea Atomic Energy Research institute) ;
- Chang, Kyu-Seob (Detection Lab. of Irradiated Food, Korea Atomic Energy Research institute) ;
- Yang, Jae-Seung (Dept. of Science and Technology Chungnam National University)
- Published : 2000.06.01
Abstract
A study was carried out to establish a detection method for irradiated black and white pepper. Samples were packed in polyethylene bags and irradiated with 2.5, 5, 7.5, 10 and 15 kGy using a Co-60 irradiator. The samples were suspended in water, and alkalized with sodium hydroxide solution. Apparent viscosity was determined after heat gelatinization using a Brookfield DV-III rotation viscometer at 30。C with 30, 60, 90, 120, 150, 180, and 210 rpm. Means and standard deviations of the viscosities of all samples decreased by increasing the stirring speeds. The viscosities increased in all samples by increasing the concentration. Regression expressions and coefficients of viscosity which decreased with increasing irradiation dose of 10% and 13% black pepper, and 7% and 10% white pepper were 0.9531 (y=-131.29x+1,769.0), 0.9725 (y=-351.33x+4,036.0), 0.9731 (y=2,208.0e${^-0.3546X}$), and 0.9959 (y=5,116.0e${^-0.2887X}$), respectively, at 120 rpm. This trend was similar fur all stirring speeds. These results suggest that the detection of irradiated black and white pepper at various doses is possible by the viscometric method.
본 연구는 점도 측정법을 이용하여 방사선 조사된 검은 후추가루와 횐 후추가루의 조사유무를 확인하기 위해 이전의 연구에서 수행되지 않은 다양한 rpm에서의 검지 가능성과 회귀식 및 회귀계수를 설정하여 보다 최적화 되고 체계적인 검지 기술을 확립하기 위해 수행되어졌다 실험에 사용된 검은 후추가루와 흰 후추가루는 polyethylene bag에 포장되어졌고 한국원자력연구소내의 Co-60감마선 조사시설을 이용하여 2.5, 5, 7.5, 10, 15 kGy로 조사되어졌다. 10 %, 13%농도의 검은 후추가루와 7%, 10% 농도의 흰 후추가루 시료를 만들기 위하여 증류수를 가하여 현탁시킨 후에 알카리화 하였고 Brookfield DV-III rotation viscometer를 이용하여 30。C 에서 30초 동안 30. 60, 90, 120, 150, 180, 210 rpm에서 점도를 측정하였다. 모든 시료의 점도와 표준편차는 조사선량과 rpm이 증가할수록 감소하는 경향을 보였으며, 농도가 증가할수록 점도도 증가되어 농도 의존적인 경향을 보여 주었고, 이러한 경향은 모든 시료에서 유사하게 나타났다. 120 rpm 에서 10% black pepper, 13% black pepper, 7% white pepper, 10% white pepper 의 회귀식과 회귀계수는 0.9531 (y=-131.29x+1769.0), 0.9725 (y=-351.33x+4036.0), 0.9731 (y=2208.0e-${^-0.3546X}$), 및 0.9959 (Y=5116.0e${^-0.2887X}$)를 나타내었으며 조사선량과 점도간의 높은 상관성을 보여 주었다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 점도 측정법은 방사선 조사된 검은 후추가루와 흰 후추가루의 조사유무를 확인할 수 있는 유용한 방법임을 확인할 수 있었다.