Effects of Maturing Stages on Chemical Composition for Feed and in vitro Dry Matter Digestibility of Triticale

Triticale의 사료성분과 in vitro 건물소화율에 미치는 생육시기의 촬영

  • Published : 2000.09.01

Abstract

Triticale(Moniko, Presto, Tewo), wheat(Kitami 66, Tsukisarnul, chihoku) and rye(Almo, Warko, Mardar) were harvested in heading, milk, dough and ripe stage. Effects of various harvesting stage on the feed chemical composition and in vitro digestibility(IVDMD) was investigated in these species and varieties. 1. Dry matter yield increased with advancing maturity regardless of forage species. Among the species triticale plants showed the highest yield. 2. The chemical composition of triticale plants in view of feed value generally placed between wheat and rye plants. 3. IVDMDs of triticale plants decreased from heading to dough stage and then increased at yellow ripe stage, while thoes of wheat and rye plants decreased with advancing maturity. Among plant species triticale. plants showed the highest IVDMD at heading and yellow ripe stage, while rye plants showed the lowest value throughout the maturity.

Triticale을 사료로서의 특성을 알기 위하여 밀(북견 66호, 월한1호, 치오쿠코무기), 호밀(Amilo, W Warko, Mardar), triticale(Moniko, Presto, Tewo)을 출수기, 유숙기, 호숙기, 황숙기에 수확하여, 건물 수량, 사료성분 및 IVDMD을 조사했다. 1. 재료의 건물수량은 어느 초종도 생육에 따라 증가했고, triticale은 다른 2종의 초종보다 수량성이 우수했다. 2. triticale의 사료성분은 대부분 멸과 호밀의 중간에 위치했다. 3. triticale과 호멸의 IVDMD는 출수기부터 호숙기까지 저하하고, 성숙기에 향상한 것에 반해 밀은 생육에 따라 저하했다. triticale의 IVDMD는 출수기와 성숙기에서 가장 높았고, 유숙기와 호숙기에서는 밀이 높았고, 호밀은 출수기를 제외한 모든 시기에서 최저였다.

Keywords