Abstract
This study deals with the relationship between the magnitude of ultrasonic nonlinear parameter B/A, sound speed of amount of fat present in biological media for measuring B/A system using a wide band ultrasonic transducer. To represent this case, mixtures of egg white and egg yolk were studied. Even though the differences in density and sound speed of the two egg components were within 1% of each other, B/A were increases parabolically as a function of the fat density, which is not in agreement with the Yoshizumi et al's suggestion. In skim milk that does not contain fat, both the B/A and the sound speed increase with the solubility. It is proposed that protein could affect these values.
광대역 고분자 초음파 변환기를 이용한 초음파 비선형 파라메타 B/A 측정장치를 이용하여 생체조직에서 지방질의 농도에 대한 B/A의 의존성을 알아보기 위하여 계란의 흰자와 노른자의 혼합에 대하여 조사하였다. 이들 두 성분에 대한 음속과 밀도가 서로 1% 정도임에도 불구하고 yoshizuni등에 의해 제시된 선형성보다 이차적 의존성이 더 있음을 확인하였다. 이것은 생체조직을 fat과 nonfat의 두 부분으로 나누어 지방질의 농도에 대한 초음파 비선형 파라메타 B/A와 음속의 크기에 대하여 본 연구에서 제시한 이론식과 잘 일치하였다. 또한 지방질이 없는 skim milk의 다양한 용해도 성분에 대한 B/A와 음속을 측정한 결과 용해도의 농도가 클수록 B/A와 음속의 값이 커짐을 알 수 있었으며, 이들에 영향을 주는 것은 단백질 등으로 예상된다.