한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제29권4호
- /
- Pages.743-746
- /
- 2000
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
칼슘원으로서의 오적골의 특성연구
Characteristics of Sepiae Os As a Calcium Source
초록
예로부터 민간용법이나 한방에 서 약품소재로서 이용되어 온 오적골의 칼슘공읍원으로서의 특성을 조사하였다. 오적골은 53.254%의 칼슘이 함유되어 있으며, O, Na, Cl, Sr, S, P, Sidl 각각 26.781%, 14.905%, 4.37%, 0.507%, 0.068%, 0.064%, 0.051% 존재하였다. XRD 상분석 결과, 오적골에 존재하는 칼슘은 CaCO3 형태로 존재하며, 오적골의 표면적은 386 m2/g 으로서 CaCO3 의 1.7 m2/g 과 비교 하였을 때 200배 이상의 다공성을 가지고 있고 전자현미경사진으로 다층구조의 다 공성을 관찰하였다. 오적골은 CaCO3와 유사한 pH 완충용량을 나타내었고, 이로써 식품용 칼슘 소재로서의 이용가능성을 확인하였다.
The possiblity of sepiae os as a calcium supplement in food was studied. Elementary contents of sepiae os were as follows; Ca 53.254%, O 26.781%, Na 14.905%, Cl 4.37%, Sr 0.507%, P 0.068% and Si 0.051%, respectively. Most of calcium in sepiae os was present as a form of CaCO3. Sruface area of sepiae os was found as 386 m2/g, and scanning electron micrograph showed sepiae os has multilayer struture. Buffering capacity of sepiae os that of CaCO3. With above results, sepiae os can be used as a calcium supplement in food with good chacterateristics.