Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 29 Issue 4
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- Pages.624-628
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- 2000
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Effects of Hinokitiol Extract of Tunja orientalis on Shelf-life of Bread
측맥의 히노키티올 추출물이 식빵의 Shelf-life에 미치는 영향
Abstract
Effects of hinokitiol extract Tunja orientalis [5 g/leaf (0.603 mg as hinokitiol), 50 g/leaf (6.03 mg as hinokitiol) and 10 g/prop distillation extract (1.378 mg as hinokitiol)] on shelf-life of bread were investigated. The contents of hinokitiol of leaf and prop and prop in tunja orientalis were 12.06 mg/100g and 13.78 mg/100 g. Added hinokitiol extract of Tunja orientalis on bread inhibited the growth of bacteria and fungi, and the more hinokitiol extract of Tunja orientalis was add, the higher degree of inhibition of those was observed. Results of sensory evaluation showed that there was no significant differ in each treatment and control (no add hinokitiol extract). These results suggest that the shelf-life of bread was extended by hinokitiol extract of Tunja orientalis.
측백에 함유 된 히노키티올의 천연 보존료로서의 이용 가능성을 검토하고자 측백 히노키티올 추출물을 식빵 제조시 이용하여 self-life 연장효과 및 품질특성을 조사하였다. 측백에 함유된 히노키 티올은 수증기 증류로 추출했을 때 측백잎에서 12.06mg/100gdldjt고 측백열매 꼬투리에서 13.78mg/100g이었다. 측백 히노키티올 추출물은 식방의 저장 중 수분이나 pH에는 큰 영향 을 주지 못하였으나, 세균 중식 및 곰팡이 생성에는 억제효과를 보였다. 측백잎 50g 추출물 (히나키티올 함량 6.03mg)을 첨가한 식빵은 저장 2일까지 세균이 전혀 자라지 못하였으며 세균수가 104CUF/g 수준에 도달하는데 4일 걸렸다. 또한 곰팡이 생성은 대조구가 저장 3일 째에 관찰되었으나 측백잎 50g 추출물을 첨가한 것은 5일째 관찰되었다. 식빵의 관능적 품 질은 측백 히노키티올 추출물 첨가로 인하여 그다지 영향을 받지 않았다. 이러한 결과는 식 빵 제조시 식빵 제조시 히노키티올 추출물을 이용하면서 식빵의 shelf-life을 연장시킬 수 있음을 보여 주었다.