Studies on Improvement of Cultural Practice for Lyopyllum ulmarium

만가닥버섯 병재배법 개선 연구

  • 지정현 (경기도농업기술원 광주버섯시험장) ;
  • 박우길 (경기도농업기술원 광주버섯시험장) ;
  • 김영호 (경기도농업기술원 광주버섯시험장)
  • Published : 2000.10.30

Abstract

Substrate improvement, maturation period and method of pinheading promotion were investigated to establish the culture method of Lyopyllum ulmarium which could obtained high yield in the short culture period. Rice bran+wheat bran (10%+10%) combination was selected from various additives, which showed vigorous growth of fruit body and high yield (133.8 g/850 cc). Oyster shells powder substance increased yield to 155.5 g per 850 cc capacity bottle. The suitable method for pinheading promotion was to stand the bottle reversely. The number of fruit bodies per 850 cc capacity bottle in this method was 27.2 stipes and bunch formation was good. When the maturation period of mycelium culture was 15 days to 30 days, pinheading period was 10 days. But when the maturing mycelium was 30 to 45 days, yield per 850 cc bottle was 148.2 g.

만가닥버섯의 재배기간 단축 및 수량성을 높이고 새로운 재배법을 확립하기 위해 배지조성, 후숙기간, 발이방법 등에 대한 시험을 수행한 결과는 다음과 같다. 1. 첨가제는 미장+밀기울(5%+15%) 처리구에서 생육이 양호하였고, 병당수량이 133.8 g으로 대조 114.1 g보다 증수되었다. 2. 배양일수는 무처리보다 패화석분 1, 2, 3%에서 $2{\sim}3$일 단축되는 효과가 있었으며, 초발이 개체수도 패화석분과 해초분처리에서 대조보다 증가하였다. 유효경수가 많았던 패화석분 $2{\sim}3%$ 처리구에서 수량도 증가하여 병당 155.5 g을 나타냈다. 3. 굴곡비닐피복과 역상발이시 발이율은 100%, 발이개체수도 역상발이에서 병당 1,121개로 대조 146개 보다 많고 고르게 발이되었고, 발이일수도 1일 단축되었다. 4. 유효경수도 역상발이시 병당 27.2개로 다발형성이 잘 되었고 버섯 크기 및 생육상태가 균일하였다. 5. 후숙기간은 15일, 30일 처리에서 초발이 소요일수가 10일로 단축되었으나 발이개체수는 후숙 30, 45일 처리에서 많았고 버섯의 생육이 양호하여 수량이 병당 148.2 g으로 높았다. 6. 만가닥버섯의 최대 수량을 낼 수 있는 적정 적산온도는 $1600^{\circ}C{\sim}2000^{\circ}C$이었고, 재배기간은 85일이 소요되어 관행대비 19일 단축되었다.

Keywords

References

  1. Biology and cultivation technology of Volvariella volvacea Volvca Chang, S.T.
  2. The impact on mushroom product and mushroom product Chang, S.T.
  3. Growing gourmet and medicinal mushroom Stamets, Paul
  4. 최신버섯재배기술 차동열;유창현;김광포
  5. きのこ年鑑 山中勝次