Effect of Rice Bran Added at Spawn-making on the Cultivation of Oyster Mushroom, Pleurotus spp.

느타리버섯 종균의 미강함량이 재배에 미치는 영향

  • Jhune, Chang-Sung (Division of Applied Microbiology, National Institute of Agricultural Science and Technology, R.D.A.) ;
  • Kim, Gwang-Po (Division of Applied Microbiology, National Institute of Agricultural Science and Technology, R.D.A.) ;
  • Shin, Cheol-Woo (Division of Crop Research, Bureau of Agriculture Research, Chung Choognam-Do Agriculture Research & Extension Services)
  • 전창성 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 김광포 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 신철우 (충청남도 농업기술원 작물과)
  • Published : 2000.04.30

Abstract

This experiment were carried out to investigate the effect of the rice bran added into spawn various amounts on the cultivation. Our results show that 10 to 20 percent addition of the rice bran as a supplement results in a good mycelial growth and density. However we didn't find a significant variance among the different species of oyster mushroom using poplar sawdust as a medium. When it inoculated spawn with various amounts of rice bran on the medium of rice straw, the mycelial density was increased according to the increase of the added supplement, while there was no significant in the mycelial growth among the treatments. Through the field test it was showed that 15 to 20 percent addition of the supplement results in the highest yield, the shortest days from spawing to pinhead, and the lowest infection rate.

느타리버섯 벗짚재배에서 사용되는 종균에 영양원으로 첨가되는 미강의 첨가량이 버섯재배에 미치는 영향에 대한 시험을 실시하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 종균에 사용된 미강의 첨가량은 톱밥배지 상태에서 균주에 따라 약간의 차이는 있으나 균사생장 및 밀도가 가장 우수한 것은 $10{\sim}20%$이었다. 2. 미강첨가량에 따른 종균을 볏짚배지에 사용한 결과 미강첨가량에 따른 균사생장의 차이는 없었으며, 접종된 종균의 균사밀도는 미강의 첨가량이 증가될수록 높았다. 3. 포장시험에서는 $15{\sim}20%$의 미강 처리구에서 수량이 가장 많고, 초발이소요일수는 짧으며, 병해의 발생이 없어 가장 우수하였다.

Keywords

References

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  2. 한국균학회지 v.17 no.3 소나무톱밥을 이용한 버들송이 인공재배에 관한 연구 김한경;박정식;김양섭;박용환
  3. 한국균학회지 v.23 no.3 느타리속(Pleurotus sp.)의 균사배양을 위한 새로운 합성배지 박원목;김규현;현재욱
  4. 농사시험연구논문집(농업기술편) 팽이버섯 병재배에 관한 연구 박용환;장학길;고승주;차동열
  5. 느타리버섯 재배에 관한 시험;시험연구보고 정환채;김영배;박용환
  6. ヒラダケの相談(人工ツメヅ) 開本三千男
  7. 日本きのこ v.5 no.6 ヒラダケ びん栽培のポイント 外村弘二
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