분자량에 따른 키토산 필름의 특성

Molecular weight of chitosan affect characteristics of chitosan films

  • 임종환 (목포대학교 식품공학과 및 식품산업기술연구센터) ;
  • 함경식 (목포대학교 식품공학과 및 식품산업기술연구센터) ;
  • 박선영 (목포대학교 식품공학과 및 식품산업기술연구센터)
  • Rhim, Jong-Whan (Dept. of Food Engineering and Food Industrial Technology Research Center, Mokpo National University) ;
  • Ham, Kyung-Sik (Dept. of Food Engineering and Food Industrial Technology Research Center, Mokpo National University) ;
  • Park, Sun-Young (Dept. of Food Engineering and Food Industrial Technology Research Center, Mokpo National University)
  • 발행 : 2000.03.30

초록

분자량이 다른 네 종류의 키토산으로 제조한 필름의 색깔, 수증기투과도, 수분용해도, 인장강도 및 연신율을 측정하여 키토산 필름의 특성에 미치는 키토산의 분자량의 영향에 대해 조사하였다. 일반적으로 키토산 필름의 총색차와 수분용해도는 키토산의 분자량이 증가할수록 감소하였으며, 반면에 인장강도와 연신율은 키토산의 분자량이 증가할수록 증가하는 경향을 나타냈다. 키토산 필름의 수증기투과도는 키토산의 분자량과 뚜렷한 상관관계를 보이지 않았다.

Chitosan films were prepared using four types of chitosans with different molecular weight and the effect of molecular weight of chitosan on selected film properties such as color, water vapor permeability (WVP), water solubility (WS), tensile strength (TS), and elongation at break (E) was investigated. Generally, the total color difference (${\Delta}E$) and WS of the films decreased, while TS and E of the films increased as molecular weight of chitosan increased. WVP of the films did not show any significant relationship with molecular weight of chitosan.

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