Chemical Structures of the Compounds Isolated from the Edible Mushroom Sarcodon aspratus

능이버섯(Sarcodon aspratus)으로부터 분리한 저분자 화합물의 화학구조

  • Kang, Hee-Chol (Antibiotics Research Laboratory, Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology (KRIBB)) ;
  • Yun, Bong-Sik (Antibiotics Research Laboratory, Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology (KRIBB)) ;
  • Yu, Seung-Hun (Department of Agricultural Biology, Chungnam National University) ;
  • Yoo, Ick-Dog (Antibiotics Research Laboratory, Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology (KRIBB))
  • 강희철 (생명공학연구소 항생물질연구실) ;
  • 윤봉식 (생명공학연구소 항생물질연구실) ;
  • 유승헌 (충남대학교 농생물학과) ;
  • 유익동 (생명공학연구소 항생물질연구실)
  • Published : 2000.11.30

Abstract

In our investigation on chemical constituents of edible mushrooms, seven compounds I-VII have been isolated from the methanolic extract of the fruit body of Sarcodon aspratus. The methanolic extract was separated by solvent partition, silica gel column chromatography and Sephadex LH-20 column chromatography, and compounds I-VII were finally purified by preparative HPLC or TLC. Their structures were assigned as 4-hydroxybenzoic acid methyl ester, 4-hydroxybenzaldehyde, cyclo(Ala-Pro), adenosine, nicotinamide, BL V, linoleic acid, respectively, on the basis of mainly $^1H\;NMR$ spectra.

식용버섯 유래의 저분자 대사산물을 탐색하던 중 충남 계룡산 일대에서 채집한 능이버섯(Sarcodon aspratus)으로부터 7종의 화합물을 분리하였다. 능이버섯을 메탄올에 추출한 후 용매분획하여 그 중 화합물이 많이 함유된 chloroform층과 ethyl acetate층에 대하여 각각 silica gel 및 Sephadex LH-20 column chromatography를 수행하였다. 주요 대사산물을 함유하고 있는 분획물을 TLC 및 분취용 HPLC를 사용하여 최종적으로 정제하여 7종의 화합물을 분리하였다. 이들 화합물은 $^1H\;NMR$, mass 분석 및 문헌 data와 비교하여 각각 4-hydroxybenzoic acid methyl ester, 4-hydroxybenzaldehyde, cyclo(Ala-Pro), adenosine, nicotinamide, BL V, linoleic acid으로 동정되었다.

Keywords