Applied Biological Chemistry
- 제43권4호
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- Pages.247-252
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- 2000
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
청국장 발효과정 중 항고혈압성 peptide의 생산 및 분리
Production and Separation of Anti-hypertensive Peptide during Chunggugjang Fermentation with Bacillus subtilis CH-1023
- 차원섭 (상주대학교 식품공학과) ;
- 복수경 (상주대학교 식품공학과) ;
- 김명욱 (상주대학교 식품공학과) ;
- 천성숙 (영남대학교 식품가공학과) ;
- 최웅규 (영남대학교 식품가공학과) ;
- 조영제 (상주대학교 식품공학과)
- Cha, Woen-Suep (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
- Bok, Su-Kyung (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
- Kim, Myoung-Uk (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
- Chun, Sung-Sook (Department of Food Sci. & Technol. Yeungnam University) ;
- Choi, Ung-Kyu (Department of Food Sci. & Technol. Yeungnam University) ;
- Cho, Young-Je (Department of Food Engineering, Sangju National University)
- 발행 : 2000.11.30
초록
한국 전통장류의 기능성 탐색 연구의 일환으로 청국장 발효과정 중 고혈압을 유발하는 angiotensin converting enzyme(ACE)의 저해 peptide를 분리하고 저해효과를 검토하였다. 청국장은 Bacillus subtilis CH-1023을 이용하여 제조하였고,
As functionality investigation of Korean traditional soybean fermentation foods, an antihypertensive peptide was separated during Chunggugjang fermentation by Bacillus subtilis CH-1023 and investigated inhibitory effect against angiotensin converting enzyme. After incubation at
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