한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제32권6호
- /
- Pages.1396-1402
- /
- 2000
- /
- 0367-6293(pISSN)
황련(Coptis chinensis Franch) 추출물의 항충치효과
Anticariogenic effects of Coptis chinensis Franch Extract
- 장귀현 (전북대학교 식품공학과) ;
- 안병용 (원광대학교 한의학 전문대학원) ;
- 오석흥 (우석대학교 생명공학부) ;
- 최동성 (우석대학교 생명공학부) ;
- 권용주 (전북대학교 식품공학과)
- Jang, Gui-Hyun (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
- Ahn, Byung-Young (Professional Graduated School of Oriental Medicine, Wonkwang University) ;
- Oh, Suk-Heung (Division of Bioscience and Biotechnology, Woosuk University) ;
- Choi, Dong-Seong (Division of Bioscience and Biotechnology, Woosuk University) ;
- Kwon, Yong-Ju (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University)
- 발행 : 2000.12.30
초록
황련 추출물의 충치 예방효과 가능성을 확인하고자 S. mutans JC-2에 대하여 황련 추출물 및 그의 주요 활성성분의 항균효과, 산생성 억제효과, GTase 활성 억제효과, 균체부착 억제효과를 조사하였다. 메탄올 추출물은 물추물에 비하여 S. mutans에 대해 강한 항균효과를 나타내었으며, 이들 추출물의 S. mutans에 대한 최소저지농도(MIC)는 각각
The effects of Coptis chinensis Franch(CCF) extract on the growth, acid production, cell adherence and glucosyltransferase(GTase) activity of Streptococcus mutans JC-2 were investigated. Methanol extract from CCF showed a strong inhibitory effect on the growth of S. mutans. The minimal inhibition concentration(MIC) of the methanol extract was determined as