A Method for Analysis of Styrene Dimer and Trimer in Foods and Containers

식품 및 용기 중 스티렌 다이머 및 트리머의 분석법

  • Sung, Jun-Hyun (Food Packaging Division, Korea Food & Drug Administration) ;
  • Kwon, Ki-Sung (Food Contaminant Division, Korea Food & Drug Administration) ;
  • Lee, Kwang-Ho (Food Packaging Division, Korea Food & Drug Administration)
  • 성준현 (식품의약품안전청 용기포장과) ;
  • 권기성 (식품의약품안전청 식품오염물질과) ;
  • 이광호 (식품의약품안전청 용기포장과)
  • Published : 2000.12.30

Abstract

A method for quantitative determination of styrene dimer and trimer, which are suspected as endocrine disruptors, in foods and containers was studied. For residual contents of styrene dimer and trimer in two-kinds of containers, which contained instant noodle and yogurt, sample pieces were completely dissolved in tetrahydrofuran. The polymer was precipitated with n-hexane, a portion of supernatant was concentrated for analysis. A sensitive method was also optimized for the quantification of styrene dimer and trimer in foods such as instant cup noodle and yogurt by using GC/MS. Limits of Detection were about 3.2-87.0 ppb for styrene dimers and trimers. The highest recovery was obtained by extraction with acetone/hexane(1:1), followed by florisil clean-up. The levels of styrene dimer and trimer migrated by food simulants were much higher in heptane.

Polystyrene 재질 용기 내에 함유된 내분비계 장애추정물질인 styrene dimer 및 trimer의 분석 방법과 컵라면 및 요구르트 용기로부터 식품으로 이행된 량을 정량하는 방법을 연구하였다. 재질 중 styrene dimer와 trimer의 함량은 재질을 tetrahydrofuran에 완전히 용해시킨 후, n-hexane을 이용하여 고분자량체 만을 석출시켜 제거함으로써 효과적으로 분석할 수 있었다. 식품분석은 GC/MS SIM-mode를 이용함으로써 $3.2{\sim}87\;ppb$ 수준의 미량 분석이 가능하였다. 라면시료 중의 지방제거 과정으로는 flrorisil 방법만에서 80% 정도의 높은 회수율을 나타내었고, hexane 포화 acetonitrile 분배 과정을 거치면서 상당히 감소하였다. 그러나 요구르트의 경우, 전처리 과정 없이 추출 후 곧바로 분석이 가능하였다. 추출 용매로는 라면에 대하여는 acetone/hexane(1:1)용액이 80% 정도의 가장 높은 회수율을 보였으며, 요구르트에 대하여는 aceton/hexane(1:1)뿐만 아니라, dichloromethane, ether등에서 비슷한 회수율이 얻어졌다.

Keywords