한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제32권6호
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- Pages.1227-1233
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
Lycopene으로부터 산화개열산물의 생성
Formation of Oxidative Cleavage Products from Lycopene
- 김선재 (목포대학교 식품산업기술연구센터)
- Kim, Seon-Jae (Food Industrial Technology Research Center, Mokpo National University)
- 발행 : 2000.12.30
초록
Lycopene을 dichloromethan에 용해하고 dry ice 상에서 ozonolysis을 행하였다. Ozonolysis에 의해 생성된 산화개열산물은 silica gel chromatography를 행하여 분획하고, photodiode array detector를 이용하여 ODS-HPLC와 LC-MS를 이용하여 분석하였다. Lycopene으로부터 생성된 carbonyl 화합물로 acycloretinal, apo-14'-lycopenal, apo-12'-lycopenal, apo-10'-lycopenal, apo-8'-lycopenal 그리고 apo-6'-lycopenal이 동정되었다. Lycopene을 toluene 및 Tween 40 수용액에 용해하고
Lycopene was subjected to ozonolysis in ice-cold dichloromethane. The ozonolysis products were fractionated with a silica column and the carbonyl fraction was analyzed by ODS-HPLC with a photodiode array detector and by LC-MS. UV-vis spectra and