한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제32권4호
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- Pages.974-978
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
Vane 방법을 이용한 고추장의 항복응력 측정
Yield Stress of Kochujang with Vane Method
- Chang, Yoon-Hyuk (Department of Food Science and Technology, Dongguk University) ;
- Yoo, Byoung-Seung (Department of Food Science and Technology, Dongguk University)
- 발행 : 2000.08.30
초록
다섯 종류의 시판 고추장에 대한 항복응력은 vane 방법에 의해 controlled shear-rate 조건에서 측정되었다. Vane 항복응력은 전단속도와 전단응력 데이터의 외삽법(extrapolation)에 의해 결정된 Casson 항복응력 보다 높은 수치를 보여주었다. 고추장의 구조가 손상되지 않은 시료와 이미 손상된 시료에 대해 vane 방법에 의해 정적항복응력
The vane method was used to measure yield stresses of five commercial kochujang samples under a controlled shear-rate operating condition. Magnitudes of vane yield stress were higher than those of yield stress using Casson model with a concentric cylinder viscometer. Magnitudes of vane yield stresses showed great differences between the static