Effects of Inducible Substrates on the Co-production of Glucoamylase and Exopolygalacturonase from Cryptococcus laurentii Y-23

Cryptococcus laurentii Y-23의 glucoamylase와 exopolygalacturonase의 동시발효에 미치는 유도기질의 영향

  • Kim, Chang-Hwa (Department of Microbiology, Kyungpook National University) ;
  • Paik, Sang-Kyoo (Department of Microbiology, Kyungpook National University) ;
  • Yun, Hye-Sun (Department of Microbiology, Kyungpook National University) ;
  • Jin, Ing-Nyol (Department of Microbiology, Kyungpook National University) ;
  • Yu, Choon-Bal (Department of Food Science and Engineering, Taegu University)
  • 김창화 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 백상규 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 윤혜선 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 진익렬 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 유춘발 (대구대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 2000.08.30

Abstract

The production of glucoamylase and exopolygalacturonase from Cryptococcus laurentii Y-23 were investigated with the inducible substrates and mineral salts. Soluble starch induced only glucoamylase wherease pectin induced exopolygalacturonase as well as glucoamylase, and glucose did not induce glucoamylase whereas pectic acid induced a little amount of exopolygalacturonase. At the productions of two enzymes by inducible substrates for the 5 day-cultivation, the yeasts started log phase around 12 hours and mostly reached stationary phase around 36 hours. The best productivity of glucoamylase was observed with addition of soluble starch in the cultivation for 72 to 86 hours, and the high productivity of exopolygalacturonase was done by addition of both pectin and soluble starch in the cultivation for more than 72 hours. Without ammonium sulfate in the medium, however, cultural pH was so increased gradually that production of both enzymes were decreased and delayed as well. $Mn^{2+}$ increased both productivities of glucoamylase and exopolygalacturonase with 21% and 18%, respectively.

Cryptococcus laurentii Y-23의 glucoamylase와 exopolygalacturonase(exo-PGase)의 생산에서 당류성 유도기질들과 무기염들이 미치는 영향을 조사하였다. 당류들에 의한 영향을 조사한 결과, soluble starch와 dextrin은 높은 glucoamylase의 생산만을 유도하였으나 pectin은 exo-PGase와 glucoamylase의 생산을 함께 유도하였으며, glucose는 glucoamylase의 생산을 유도하지 못하였으나 pectic acid는 약간의 exo-PGase의 생산을 유도하였다. 발효조에서 5일간 배양하면서 유도기질들에 의한 효소생산성 등을 조사한 결과, 균은 대략 배양 12시간경부터 대수기가 시작되어 대부분 36시간경에 정상기에 도달하였다. Glucoamylase의 생산성은 배지에 soluble starch만 첨가하였을 때 배양 72-86 시간경에 가장 높았고, exo-PGase의 생산성은 pectin만 첨가하는 것 보다 pectin과 soluble starch를 동시첨가 하였을 때 더 높았으며, 또한 배지에 ammonium sulfate가 존재하지 않을 경우 배양 pH가 계속 증가되어 두 효소의 생산성이 현저히 감소하였다. 무기염에 의한 영향을 조사한 결과, $Mn^{2+}$은 무첨가 대조구에 비하여 glucoamylase와 exo-PGase의 생산성을 각각 21%와 18%씩 증가시켰다.

Keywords