The Changes of Allergenic and Antigenic Properties of Major Allergen(Pen a 1) of Brown Shrimp(Penaeus aztecus) by Gamma Irradiation

감마선 조사에 의한 갈색 새우(Penaeus aztecus) 주요알러젠(Pen a 1)의 알러지성 및 항원성의 변화

  • Lee, Ju-Woon (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Jae-Hun (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Sung, Chang-Keun (Department of Food Science and Technology, Chung Nam National University) ;
  • Kang, Kun-Ok (Department of Home Economics, Hankyong National University) ;
  • Shin, Myung-Gon (School of Food Biotechnology, Woosong University) ;
  • Byun, Myung-Woo (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 이주운 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학기술개발팀) ;
  • 김재훈 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학기술개발팀) ;
  • 성창근 (충남대학교 식품공학과) ;
  • 강근옥 (한경대학교 생활관리학과) ;
  • 신명곤 (우송대학교 식품생명공학과) ;
  • 변명우 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학기술개발팀)
  • Published : 2000.08.30

Abstract

Gamma irradiation was applied to reduce shrimp allergy. Shrimp heat-stable protein(HSP) and shrimp protein extract were gamma-irradiated at 1, 3, 5, 7 or 10 kGy in an aqueous state (1.0 mg/mL). The changes in allergenic and antigenic properties of protein extract and HSP resulted from gamma irradiation were monitored by ELISA with mouse mAb or human patients sera and immunoblotting. Conformational changes in irradiated HSP were measured by both GPC-HPLC and SDS-PAGE. The binding ability of shrimp allergic patients IgE to irradiated protein extract or irradiated heat-stable protein was dose-dependently reduced. When measured by gel permeation chromatography and sandwich ELISA, the amount of intact heat-stable protein in the irradiated solution was reduced by gamma irradiation depending upon the applied dose. SDS-PAGE showed that the main band disappeared and new bands appeared in a higher molecular weight zone. The results provide a new possibility to use irradiation process for reducing the allergenicity of shrimp.

새우 알러지를 감소시키기 위한 방법으로써 감마선 조사기술의 이용 가능성을 평가하였다. 새우로부터 분리한 열안정성 단백질(HSP)과 병원에서 임상진단용으로 사용하는 새우 단백질 추출액을 1, 3, 5, 7, 10 kGy의 선량으로 감마선을 조사하였다. 단백질 추출액 및 HSP의 알러지성과 항원성의 변화를 mAb와 환자의 IgE를 사용한 ELISA법과 immunoblotting법으로 측정하였고, 단백질의 구조변화는 gel permeation chromatography와 SDS-PAGE로 관찰하였다. 환자의 IgE는 감마선 조사된 단백질 추출액과 HSP용액 모두에서 감마선 조사선량이 증가함에 따라 감소하였다. GPC-HPLC와 sandwich ELISA법으로 HSP를 정량하였을 때도 역시 감마선 조사선량이 증가함에 따라 감소하였다. SDS-PAGE pattern 변화에서 HSP는 감마선 조사에 의해 변화되어 더 큰 분자량으로 전환되었다. 이러한 결과는 감마선 조사가 새우 알러지 억제에 적용 할 수 있다는 가능성을 시사하였다.

Keywords