가열 염소육의 판별을 위한 효소면역측정법

An Enzyme-Linked Immunosorbent Assay for Detection of Cooked Goat Meat

  • 발행 : 2000.06.30

초록

가열 처리된 우육, 돈육, 계육, 양육과 염소육과의 종판별을 위한 효소면역측정법(ELISA)을 확립하기 위하여 염소육을 $98^{\circ}C$에서 15분간 열처리해서 추출액을 분리하였다. 열에 안정한 주요 단백질(TS)은 분자량이 36과 38kDa이었고 두 분자량대의 단백질의 pI값은 4.5로 확인되었으며 면역원으로 사용하기 위해 이온교환 (DEAE-Sephadex A-50)과 겔 여과(Sephadex G-75) 크로마토그래피로 정제하였다. 분리, 정제된 TS단백질을 토끼에 면역하여 염소육에 대해 특이성을 갖는 항체를 생산하고 항TS 항체를 이용하여 간접경합 ELISA를 확립하였다. 항TS 항체는 가열 처리된 계육, 우육, 돈육, 양육과는 반응성이 전혀 없었고 동일하게 처리된 염소육과 지표단백질인 TS에만 반응성을 보였다. 따라서, 본 연구에서 확립한 간접경합 효소면역측정법은 가열 처리된 육류 중 염소육 판별에 웅용 가능함을 시사하였다.

This study was conducted to develop an enzyme-linked immunosorbent assay(ELISA) for the determination of cooked goat meat. Muscle proteins were extracted from goat meat by heating at $98^{\circ}C$ for 15 min. Major thermostable(TS) protein, whose size and pI are 36 and 38 kDa and 4.5 respectively, were purified by DEAE-Sephadex A-50 and Sephadex G-75 column chromatography. The TS protein was immunized into rabbits in order to produce goat specific antibodies. Competitive indirect ELISA(ciELISA) was established by using the anti-TS antibody. The antibody showed high reactivity toward the TS antigen and the boiled goat meat extract but it did not show any reactivities toward extracts of boiled chicken, pork, lamb, and beef. Thus, this ciELISA developed in this study could be applicable to identify goat species from cooked meat.

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