Detection of Irradiated Agricultural Products by Thermoluminescence(TL)

Thermoluminescence(TL)를 이용한 농산물의 방사선 조사유무 확인

  • Woo, Si-Ho (Detection Laboratory of Irradiated Food, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Yi, Sang-Duk (Detection Laboratory of Irradiated Food, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Yang, Jae-Seung (Detection Laboratory of Irradiated Food, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 우시호 (한국원자력연구소 방사선 식품 검지실) ;
  • 이상덕 (한국원자력연구소 방사선 식품 검지실) ;
  • 양재승 (한국원자력연구소 방사선 식품 검지실)
  • Published : 2000.06.30

Abstract

A study was carried out to establish the detection method of irradiated agricultural products cultivated in Korea by Thermoluminscece(TL). Samples were irradiated using Co-60 gamma rays at various doses(0.05, 0.1, 0.2, 0.3 and 0.5 kGy). After irradiation, separated minerals of the samples measured by TL. TL intensity increased with increasing doses and the irradiated samples were higher than the non-irradiated samples. TL first and second glow curves showed maximum TL temperature point at $176.16{\sim}190.08^{\circ}C$ and $143.84{\sim}146.56^{\circ}C$, respectively. All the irradiated samples can be classified correctly by the shape of the glow curve and the glow curve ratio. Correlation coefficients of ginger, carrot, potato and sweet potato were 0.9968, 0.8522, 0.9612 and 0.9071, respectively, that showed very high correlation between irradiation dose and TL intensity. Therefore, these results suggest that TL measurement is an useful detection method for irradiated agricultural products.

국내에서 생산된 농산물의 방사선 조사유무를 확인하기 위하여 TL을 측정하였다. 모든 시료의 first glow curve는 조사선량이 증가할수록 TL intensity도 증가하는 경향을 보여 주었다. 당근, 생강, 감자, 고구마의 상관계수는 0.8522, 0.9968, 0.9612, 0.9071의 높은 값을 나타내었으며, first glow curve의 최대발광온도점은 $176.16{\sim}190.08^{\circ}C$사이에 있었고, second glow curve는 $143.84{\sim}146.56^{\circ}C$ 사이에서 나타났다. Glow curve ratio 1은 감자와 고구마를 제외하고 모두 0.1보다 작은 수치를 보여 비조사시료로 확인되었으며, 감자(0.1840)와 고구마(0.1655)는 0.1보다 큰 수치를 보였으나 독특한 first glow curve가 나타나지 않은 점으로 보아 비조사시료로 확인되었다. 그리고 모든 시료의 glow curve ratio 2는 0.7159보다 높은 수치를 나타내어 조사시료로 확인되었다. Glow curve의 모양을 분석한 결과 second glow curve의 모양이 first glow curve의 유사하였고, 더 낮은 온도에서 나타났다. 따라서 glow curve ratio와 glow curve의 모양에 의해 정확하게 조사유무를 확인할 수 있었고 TL을 이용하여 방사선 조사된 농산물의 검지가 가능함을 확인할 수 있었다.

Keywords