Changes in Microflora and Enzyme Activities of Kochujang Prepared with Aspergillus oryzae, Bacillus licheniformis and Saccharomyces rouxii during Fermentation

고초균과 효모를 혼용첨가한 고추장 숙성 중 미생물과 효소활성도의 변화

  • Oh, Hoon-Il (Department of Food Science and Technology, Sejong University) ;
  • Shon, Seong-Hyun (Department of Food Science and Technology, Sejong University) ;
  • Kim, Jeong-Mee (Research Institute of Food and Nutritional Science, Yonsei University)
  • 오훈일 (세종대학교 식품공학과) ;
  • 손성현 (세종대학교 식품공학과) ;
  • 김정미 (연세대학교 식품영양과학연구소)
  • Published : 2000.04.30

Abstract

Changes in microflora and enzyme activities of three kinds of kochujang were investigated during 6 months of fermentation. Three different kinds of kochujang were prepared using Aspergillus oryzae, Aspergillus oryzae plus Bacillus licheniformis and Aspergillus oryzae, Bacillus licheniformis plus Saccharomyces rouxii. The pH of kochujang showed a slight decrease during fermentation. The number of mold and bacteria increased up to 30 days of fermentation and then decreased rapidly thereafter and the numbers of yeast increased after 30 days of fermentation. The viable cell counts of anaerobic bacteria increased remarkably up to 30 days of fermentation and then decreased to 60 days of fermentation. The activities of ${\alpha}-$, ${\beta}-\;amylase$ and protease were the highest in kochujang prepared with Aspergillus oryzae plus Bacillus licheniformis.

고초균과 효모를 혼용 첨가한 고추장을 6개월간 숙성시키면서 pH, 미생물 및 효소활성도의 변화를 조사한 결과는 다음과 같이 요약할 수 있다. pH 변화는 담금 직후에는 $5.29{\sim}5.35$에서 숙성 60일 경에는 $4.71{\sim}4.84$로 낮아졌으며 효모 첨가구에서는 숙성 초기에 pH 강하가 심한 것으로 나타났으나 유의적인 차이는 없었다. 호기성 세균 수는 고초균 첨가시 담금 초기에는 $3.9{\sim}4.2{\times}10^6$ 생균 수였던 것이 숙성 30일 경까지 급속히 증가하였고 그후 서서히 감소되어 숙성 90일 이후에는 일정 수준을 유지하였다. 곰팡이 수는 숙성 30일까지 현저히 증가한 후 감소되어 숙성 60일 이후에는 완만한 수준을 보였고, 고추장 숙성 기간 중 효모 무첨가구에서는 고추장 숙성 30일경을 전후하여 효모를 발견할 수 있었으며 숙성 60일까지 급격히 증가한 후 감소하였다. 효모 첨가구에서는 30일 이후부터 효모 수가 증가하였으며 숙성 60일 이후부터는 감소하였다. ${\alpha}-amylase$${\beta}-amylase$ 활성도는 곰팡이와 고초균을 혼합한 시험구가 비교적 높은 활성을 보여 주었고 효모첨가구에서는 활성이 감소되었다. Acidic protease 활성도는 숙성 30일 이후 급격히 증가하는 경향이 나타났으며 특히 곰팡이와 고초균 혼용구에서 보다 높은 활성도를 보여주었다. 따라서 곰팡이 단용구에 비해 고초균을 혼용 첨가한 고추장이 숙성 중 미생물 수도 많았고 효소 활성도가 높은 것으로 나타났다.

Keywords