한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제32권2호
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- Pages.323-327
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
상압조건의 마이크로웨이브 공정을 위한 인삼성분의 추출조건 설정
Pre-establishment of Microwave-Assisted Extraction Under Atmospheric Pressure Condition for Ginseng Components
- Kim, Kyung-Eun (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
- Lee, Gee-Dong (Department of Traditional Fermented Food, Kyongbuk College of Science) ;
- Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University)
- 발행 : 2000.04.30
초록
인삼가공제품의 원료로 사용되는 가용성 인삼성분의 신속한 추출방법을 개발하기 위한 기초연구로서, 기존 추출 방법들에 비해 환경친화적이고 경제적인 장점이 알려진 마이크로웨이브(2450MHz)의 추출조건을 조사하였다. 가용성 인삼성분의 추출에서 백미삼 원료의 입자크기는 60 mesh, 시료 대 용매비는 1 : 10(g/mL)이 각각 적당하였고, 마이크로웨이브 에너지는 100 W 이하에서 인삼성분의 추출이 용이하였다. 가용성 성분의 수율은 60% 에탄올을 용매로 하여 5분간 1회 추출시 약 83%, 5회 반복 추출시에는 사포닌 성분을 포함한 대부분의 가용성 성분을 추출할 수 있었다.
Microwave-assisted process (2,450MHz), which is known as a more environmental-friendly process with economic advantages than the current extraction methods, was investigated to pre-establish the extraction conditions for soluble ginseng components used for the processing of ginseng products. The extractions of soluble ginseng components showed optimum conditions, such as 60 mesh in particle size, 1 : 10 (g/mL) in the sample to solvent ratio, and less than 100 watts in energy efficiency. Under these conditions using along with 60% ethanol for 5 min, the overall yield of ginseng extracts was about 83%. Most soluble components including saponins were extracted by repeating five times of microwave-assisted extraction.