Seed Treatment to Improve Germinability of Gourd (Lagenaria siceraria Standl.)

종자처리가 수박대목용 박 종자의 발아성에 미치는 영향

  • 문보식 (경상대학교 농과대학 원예학과) ;
  • 정연옥 (진주교육대학교 실과교육과) ;
  • 조정래 (경상대학교 농과대학 원예학과)
  • Published : 1999.12.31

Abstract

Various methods for seed treatments have been devised to improve the rate and uniformity of seed germination of gourd (Lagenaria siceraria Standl.). Hydropriming and priming, the imbibition of seeds in distilled water and osmotic solutions respectively, are useful techniques for early establishment of uniform seedlings. In this study, the optimum conditions for hydropriming and priming were determined in gourd (Lagenaria siceraria Standl.) seeds. Effect of hydropriming was compared with those of osmotic priming. Seeds, hydroprimed or primed with 50 mM solution of $KH_2PO_4$ and $KNO_3$ at $30^{\circ}C$ for 2 days, showed shorter $T_{50}$ (number of days to 50% of the final germination percentage) and MDG (mean number of days to germination) than those unprimed. The relative effectiveness of hydropriming and priming in improving the germinability of gourd seeds was more evident when germinated at $20^{\circ}C$ than at $25^{\circ}C$ and $35^{\circ}C$.

박종자의 발아율 향상과 발아촉진을 위한 종자처리시 hydropriming과 priming 처리와 종자의 발아성을 비교 검토하고, 종자처리 기술의 실용화를 위해 처리 화학물질 및 농도, 처리기간 및 처리온도, 발아온도에 따른 효과를 비교 검토하였다. 증류수(hydropriming)나 50mM $KH_2PO_4$와 50mM $KNO_3$$20^{\circ}C$에서 12시간 처리시 $T_{50}$ 및 평균발아소요일수 단축에 효과적 이었다. 무처리종자에 비하여 hydropriming이나 priming에 의한 발아촉진 효과는 발아온도 $25^{\circ}C$$35^{\circ}C$보다 $20^{\circ}C$에서 현저하게 나타났다.

Keywords