Optimum Temperatures for a Long-term Storage of Fruit Nursery Plants

과수묘목의 장기저장에 있어 최적 저장온도 구명

  • Published : 1999.08.31

Abstract

This study was carried out to determine the optimum storage temperatures of six fruit nurseries ('Fuji' apple, 'Niitaka' pear, 'Sheridan' grape, 'Yumyoung' peach, 'Fuyu' persimmon, and 'Hayward' kiwifruit) from 1995 to 1997. Nursery plants were planted in field after storage at -5, 0, and $5^{\circ}C$ for one year. Nurseries stored at $0^{\circ}C$ showed highest survival rate and growth after planting. The survival rate of 'Sheridan' grape and 'Hayward' kiwifruit nursery plants stored at $-5^{\circ}C$ was 0%. Cold resistance of the two fruit nursery plants appeared weaker than others. Also, 'Niitaka' pear nursery plants stored at $5^{\circ}C$ showed significantly high survival rate and growth after planting. The higher storage temperature, the lower mineral and carbohydrate contents of nursery plants. Therefore, $0{\sim}5^{\circ}C$ in 'Niitaka' pear and near $0^{\circ}C$ in other five fruit nursery stocks were found to be the optimum storage temperatures.

본(本) 실험(實驗)은 6종(種)의 과수(果樹) 묘목(苗木)의 저장(貯藏)에 있어서 적정저장온도(適定貯藏溫度)를 구명하기 위하여 1995년 부터 1997년까지 3년간에 걸쳐 실시하였다. 1년차에는 사과(후지), 배(신고), 포도(셰리단) 3종의 묘목을, 2년차에는 복숭아(유명), 단감(부유), 참다래(헤이워드) 3종의 묘목을 공시하여 $-5^{\circ}C$, $0^{\circ}C$$5^{\circ}C$의 저장고에 1년간 저장한 다음 이듬해에 포장에 식재한 후 10월에 생육조사(生育調査)를 행한 결과, 6종(種)의 과수(果樹) 묘목(苗木) 공히 타 온도에 비해 $0^{\circ}C$에 저장하였을 때 재식 후 가장 양호한 생존율(生存率)과 생장량(生長量)을 보였다. 포도 '셰리단'과 참다래 '헤이워드'는 $-5^{\circ}C$ 저장(貯藏)하였을 경우 생존율(生存率)이 0%로 저온(低溫)에 견디는 능력이 극히 약한 것으로 나타났다. 배 '신고'는 $5^{\circ}C$에 저장한 경우에도 상당히 양호한 생존율(生存率)과 생장량(生長量)을 보였다. 수체내(樹體內) 무기성분(無機成分)과 탄수화물(炭水化物) 함량(含量)은 저장 온도가 높아짐에 따라 감소하는 것으로 나타났다. 이상의 결과로부터 배 '신고'는 $0{\sim}5^{\circ}C$, 포도 '셰리단'과 참다래 '헤이워드'는 $0^{\circ}C$ 이상의 온도가, 사과 '후지', 복숭아 '유명' 및 단감 '부유'는 $0^{\circ}C$가 저장적온(貯藏適溫)임을 알 수 있었다.

Keywords