Flower Bud Differentiation and Growth Characteristics of Strawberry through Automatic Control of Temperature and Day Length

온도와 일장의 자동조절에 의한 딸기의 화아분화와 생육특성

  • Kim, Woon-Seop (Chungnam Agricultural Research and Extension Service, Nonsan Strawberry Experiment Station) ;
  • Kim, Tae-Il (Chungnam Agricultural Research and Extension Service, Nonsan Strawberry Experiment Station) ;
  • Choi, Jae-Hyeon (Chungnam Agricultural Research and Extension Service, Nonsan Strawberry Experiment Station) ;
  • Seo, Kwan-Seok (Chungnam Agricultural Research and Extension Service, Nonsan Strawberry Experiment Station) ;
  • Won, Seung-Ho (Dept. of Mechanical Engineering, Keonyeang University) ;
  • Yoon, Wha-Mo (Dept. of Horticultural Science, Paichai University)
  • 김운섭 (충남농업기술원 논산딸기시험장) ;
  • 김태일 (충남농업기술원 논산딸기시험장) ;
  • 최재현 (충남농업기술원 논산딸기시험장) ;
  • 서관석 (충남농업기술원 논산딸기시험장) ;
  • 원승호 (건양대학교) ;
  • 윤화모 (배재대학교)
  • Published : 1999.06.30

Abstract

This experiment was conducted to investigate the effect of the automatic control of night temperature and day length on the flower bud initiation growth responses and yield of strawberries. Flower bud initiation was observed only 14 days after treatment in plants forced with automatic system but not in plants forced with traditional methods, and flower bud development was further progressed by an automatic system. In genernal, the crown diameter of runner plants derived from strawberries grown with the automatic system was smaller than those from the plants grown under hand-operated system and this tendency was clear in plants placed at middle and low position during forcing. The rate of transpiration was higher in plants treated with hand operated method but the content of chlorophyll was lower than those treated with the automatic system. Results indicated that automatic system has an advantage in stimulation of flower bud initiation and improving the quility of runner plants.

본 실험은 딸기의 촉성재배에서 일반적으로 사용되고 있는 수동식 야냉육묘시설의 온도와 일장조절이 어려운 단점을 보완하고자 온도와 일장이 자동조절 되는 자동화 시설 내에서 육묘하였을 때 화아분화의 진행정도와 묘소질의 변화, 정식후 수량에 미치는 영향을 구명하고자 수행하였다. 자동화 야냉처리는 수동식처리와 마찬가지로 20일간의 처리에 의해 화아분화 유기가 가능하였다. 처리 14일째에는 화아분화 초기단계로 진행되었으며 20일째에는 분화기까지 진행되었다. 자동화 야냉처리 동안 묘소질은 수동식 육묘장보다 중, 하단에서는 약간 도장하여 관부가 가늘어지는 경향을 보였으며 엽록소 함량의 증가와 증산량의 감소가 있었다. 그러나 화아분화 처리된 묘의 정식후 생육은 처리간에 큰 차이가 없었다. 조기수량이나 품질면에서도 수동식 야냉육묘 방법과 차이가 없어 온도와 일장의 자동조절 자동화 시설내에서 촉성재배 딸기육묘가 가능하였다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : Ministry of Agriculture and Forestry