Effects of Garlic- and Onion-based Formulae and Merit Blue on Budbreak and Maturity of 'Daebong' Grapes (Vitis labruscana B.) in Forcing Culture

마늘 및 양파 제제(製劑)와 메리트청(靑) 처리(處理)가 가온촉성재배시(加溫促成栽培時) '대봉(大峰)' 포도(葡萄)의 발아(發芽)와 성숙(成熟)에 미치는 영향(影響)

  • Kim, Seon-Kyu (Dept. of Horticulture, Chungbuk National University) ;
  • Kim, Seung-Heui (Dept. of Horticulture, Chungbuk National University)
  • Published : 1999.04.30

Abstract

Effects of garlic juice (GJ), ethanol- (GJAE) and ethyl ether extract of garlic juice (GJEE), onion juice (OJ) and ethanol extract of onion juice (OJAE), garlic juice+Merit Blue (GJ+MB), ethanol extract of garlic juice+Merit Blue (GJAE+MB), onion juice+Merit Blue (OJ+MB), ethanol extract of onion juice+Merit Blue (OJAE+MB), and Merit Blue (MB) on budbreak, flowering, and maturity of plastic house-grown 'Daebong' grapes (Vitis labruscana B.) were studied. MB alone and in combination with other formulae hastened the budbreak, and double application was more effective than single one. Most of the buds sprouted in early forcing, but percent budbreak in late forcing was very poor except for MB application. In early forcing, single application of MB in combination with other formulae was most effective for hastening flowering while the response to double application was not consistent, and even delayed the flowering except for OJAE, MB, and OJ+MB. In late forcing, single application of all dormancy-breaking agents, especially MB in combination with other formulae, hastened the flowering while flowering response to double application was inconsistent, and even delayed the flowering except for OJAE+MB and OJ. Although there were no significant differences in harvest date among treatments and the number of application in early forcing, single and double application of MB alone and in combination with other formulae, especially double application of OJAE+MB hastened the harvest date for 12 days in late forcing culture.

마늘즙, 마늘즙 에탄올 추출물, 마늘즙 에틸에테르 추출물, 양파즙, 양파즙 에탄올 추출물, 마늘즙+메리트청(靑) 혼용, 마늘즙 에탄올 추출물+메리트청(靑) 혼용, 양파즙+메리트청(靑) 혼용, 양파즙 에탄올 추출물+메리트청(靑) 혼용 및 메리트청(靑) 처리가 하우스 재배 대봉 포도의 휴면타파, 개화 및 성숙에 미치는 영향을 검토하였다. 메리트청(靑) 단용 및 다른 처리와의 혼용 처리구가 무처리에 비해 발아기가 빨랐는데, 2회 처리가 1회 처리보다 발아촉진 효과가 더 컸다. 조기가온에서는 거의 모든 처리구에서 100% 발아하였으나 후기가온에서는 메리트청(靑) 처리구를 제외하고는 발아율이 현저히 낮았다. 개화기는 조기가온 1회 처리에서는 메리트청(靑)가 혼용구에서 가장 빨랐으며, 2회 처리에서는 양파 에탄올 추출물과 메리트청(靑) 단용 및 양파즙과의 혼용구를 제외한 다른 처리구는 메리트청(靑) 처리구인 대조구와 같거나 더 늦어지는 경향이었다. 후기가온의 경우 1회 처리는 모든 처리가 대조구보다 개화기를 앞당겼으며, 특히 메리트청(靑) 혼용구에서 개화기가 크게 빨라졌다. 2회 처리에서는 양파 에탄올 추출물과 메리트청(靑) 혼용구와 양파즙처리구를 제외한 다른 처리구는 메리트청(靑) 처리구인 대조구와 거의 같거나 오히려 더 늦어지는 경향이었다. 조기가온실험에서 수확기는 1, 2회 처리 모두 처리간에 차이가 거의 없었으며 수확기간도 비슷했다. 후기가온에서는 1, 2회 모두 메리트청(靑) 단용, 혼용 처리구에서 수확기간이 빠른 것으로 나타났으며, 특히, 2회 처리에서 양파즙 에탄올 추출물+메리트청(靑) 혼용구가 대조구보다 수확기를 12일 앞당겼으며, 수확기간에는 큰 차이가 없었다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 충북대학교