Effects of Application Method of Dairy Liquid Manure on Productivity of Silage Corn and Sorghum × Sudangrass Hybrid and Soil Characteristics

젖소액비 시용방법이 담근먹이 옥수수와 수수 × 수단그라스 잡종의 생산성 및 토양특성에 미치는 영향

  • Shin, J.S. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Lee, H.H. (Division of Variety Test, National Seed Management Office) ;
  • Shin, D.E. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Jo, Y.M. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Jung, E.S. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Lee, J.K. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Yoon, S.H. (National Livestock Research Institute, RDA)
  • Published : 1999.12.30

Abstract

The experiment was carried out to find the effects of the application method of dairy liquid manure on productivity of silage corn(P3352) and sorghum $\times$ sudangrass hybrid(P988) and physical and chemical properties of soil during 2 years at Suwon. Crude protein content of T1(Chemical fertilizer) was highest by 6.5%, 8.9% in both forage, respectively, but total digestible nutrient(TDN) percent of T3(dairy liquid manure, basal + chemical fertilizer, topdressing) was highest by 73.8%, 59.0% in both forage, respectively. In TND yield, it was little different between T1(9.5 MT/ha) and others(8.4~9.3 MT/ha) at silage corn, but T4(chemical fertilizer at basal + dairy liquid manure at topdressing) was highest as 13.3 MT/ha at sorghum $\times$ sudangrass hybrid(p<0.05). pH of the soil after experiment was lower than that of the soil before experiment in the both forages, but soil organic matter was high at after trial than before trial. Available phosphorous and exchangeable cation were not shown the regular trend in this experiment. Based on the results of this experiment, it was not shown among different application method for silage corn (P3352), but application of chemical fertilizer at basal and liquid manure at topdressing was good for sorghum $\times$ sudangrass hybrid(P988).

본 시험은 사일리지용 옥수수와 수수 $\times$ 수단그라스에 대해서 젖소액비 시용방법에 따른 작물생산성과 토양변화에 미치는 영향을 구명코자, 1996년 3월부터 1997년 11월까지 2년동안 축산기술연구소 사료작물 포장에서 수행되었다. 간장에 있어서 두 작목 모두 기비로 화학비료, 추비로 액비를 시용한 구(T4)가 각각 260cm와 246cm로 가장 길었다. 반면 엽장과 엽폭은 사일리지용 옥수수의 화학비료 표준구(T1)가 각각 85cm와 10.9cm로 가장 높았고, 수수 $\times$ 수단그라스에서의 엽폭에서는 T1, 엽장에서는 전량 액비시용구(T2)에서 높았다. 조단백질 함량은 두 작목 모두 화학비료표준구(T1)가 각각 6.5%와 8.9%로 높았지만, 가소화양분비율에서는 두 작목 모두 T3구에서 각각 73.8%와 59.0%로 높게 나타났다. TDN 수량에서 사일리지 옥수수의 경우, 화학비료구(9.5톤/ha)와 액비시용구(8.4~9.3톤/ha) 사이에서는 유의적인 수량차이는 인정되지 않았지만, 수수 $\times$ 수단그라스 교잡종구에서는 화학비료구(T1)의 12.6톤/ha 보다 기비로 화학비료, 추비로 액비를 사용한 구(T4)가 13.3톤/ha로 유의성이 인정되었다(p<0.05). 한편 토양중 pH는 두 작목 모두 시험전이 시험 후 보다 높았으며 유기물 함량은 시험 후에서 높은 경향을 나타내었다. 유효인산 함량과 다른 양이온 함량은 액비 사용방법에 따라 일정한 경향이 나타나지 않았다. 결론적으로 토양적인 면과 영양수량적인 면을 고려할 때 사일리지 옥수수에서는 화학비료구와 액비사용형태멸로는 차이가 없었으며, 수수 $\times$ 수단그라스 교잡종에서는 기비로 화학비료, 추비로 액비를 사용한 구가 우수하였다.

Keywords