Oxygen Consumption of Far Eastern Catfish, Silurus asotus, on the Different Water Temperatures and Photoperiods

참메기, Silurus asotus의 수온과 광주기 변화에 따른 산소 소비량

  • JO Jae-Yoon (Department of Aquaculture, Pukyong National University) ;
  • KIM Youhee (Department of Aquaculture, Pukyong National University)
  • Published : 1999.01.01

Abstract

Oxygen consumption rate of Far eastern catfish, Silurus asotus, weighing 280g, was measured using continuous flow respirometry chamber linked computer monitoring system. Mean oxygen consumption rates at $15^{\circ}C,\;20^{\circ}C,\;25^{\circ}C$, and $30^{\circ}C$ were ranged in 35.2$\~96.4mg\;O_2/kg$ fish/hr, 78.6$\~127.9mg\;O_2/kg$ fish/hr, 120.1$\~231.7mg\;O_2/kg$ fish/hr, and 197.5$\~352.3mg\;O_2/kg$ fish/hr, respectively. The oxygen consumption rates increased with increasing water temperature (p<0.05). A photoperiod-mediated oxygen consumption rates was higher during the light period than during the darkness (P<0.05). When acclimated with different photoperiods, 24L:0D, 12L:12D, and 0L:24D, the lowest oxygen consumption rate was observed in the continuous darkness (0L:24D). The differences between maximum and minimum oxygen consumption rates oyer 24 hour increased with increasing water temperature and the difference was the highest in 12L:12D. Oxygen consumption rate changed suddenly at dawn and at dusk.

참메기, Silurus asotus를 대상으로 수온 ($15^{\circ}C,\;20^{\circ}C,\;25^{\circ}C$$30^{\circ}C$)과 광주기 (24L:0D, 12L:12D 및 0L:24D)에 따른 산소 소비량의 변화를 연속적인 컴퓨터 모니터링 시스템을 이용하여 조사하였다. 평균 무게 280g의 참메기의 산소 소비량은 수온의 증가에 따라 증가하였고, $15^{\circ}C$에서 $35.2\~96.4mg\;O_2/kg$ fish/hr, $20^{\circ}C$에서$78.6\~127.9mg\;O_2/kg$ fish/hr, $25^{\circ}C$에서$120.1\~231.7mg\;O_2/kg$ fish/hr, $30^{\circ}C$에서 $197.5\~352.3mg\;O_2/kg$ fish/hr으로 나타났다(p<0.05). 광주기에 따른 산소 소비량은 암기 조건에서 보다 명기 조건에서 산소소비량이 더 높게 나타났다. 또한, 24L:0D와 12L:12D와 비교하여 0L:24D에서 평균 산소 소비량이 낮게 나타났다(p<0.05). 산소 소비량의 최대값과 최소값의 차이는 수온이 상승함에 따라 증가하였고, 12L:12D에서 가장 큰 것으로 나타났고, 새벽녁과 저녁 무렵에 산소 소비량의 급격한 변화를 나타내었다. 특히, 12L:12D의 조건에 두었을 때 명기와 암기에 대한 뚜렷한 반응을 보였다.

Keywords