Abstract
Physiological responses of cultured olive flounder (Paralichthys olivaceus) on lowering seawater temperature sharply and continuously were studied with 4 experiments of temperature changes (Exp.I$\~$IV). In Exp.1, the temperature was decreased from $18^{\circ}C$ to $9^{\circ}C$ by the rate of $1^{\circ}C$/hr, thereafter back to the initial temperature after 5 dars. With the same conditions of temperature rate and 5 days interval, the temperature changes for Exp.II, III and IV were $20^{\circ}C$ to $17^{\circ}C,\;23^{\circ}C$ to $14^{\circ}C$ and $23^{\circ}C$ to $17^{\circ}C$, respectively, Serum cortisol and glucose were measured during whole experiments. Hematocrit (Ht), hemoglobin (Hb), red blood cell (RBC) and mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) were measured in the Exp.I, and osmolality, electrolytes ($Na^+,\;Cl^-,\;K^+,\;Ca^{2+}$), total protein, aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) of serum, in Exp.II$\~$IV. Serum cortisol levels were significantly increased by the lowering temperature sharply during whole experiments, while serum glucose levels were increased only in Exp,III and IV. Ht, RBC and Hb were decreased as the water temperature was lowered, but MCHC was increased. The serum osmolality was reduced and the unstable changes of electrolytes were shown by the changes of seawater temperature. No significant changes in total protein, ALT and AST activity were observed.
냉수대로 인한 양식넙치 (Paralichthys olivaceus)의 생리적 반응을 알아보기 위하여, 4차례의 수온 급강하 조건 (Exp.I$\~$IV)을 설정하여 사육실험을 실시하였다. Exp.I에서는 개시시 $18^{\circ}C$에서 9시간만에 $9^{\circ}C$까지 급격히 수온을 떨어뜨린 다음 3시간만에 $12^{\circ}C$로 상승시켜 3일간 두었다가 다시 6시간만에 개시시 수온인 $18^{\circ}C$로 상승시켰다. Exp.II, III 및 IV에서는 각각 $3^{\circ}C$ ($20^{\circ}C), $9^{\circ}C$ ($23^{\circ}C) 및 $6^{\circ}C$ ($23^{\circ}C)의 수온차를 주어 5일간 둔 다음, 다시 원래의 수온으로 올려 주었고, 수온 구배는 시간당 $1^{\circ}C$씩 하강 또는 상승시켰다. 모든 실험에서 넙치의 혈청 코티졸과 글루코스를 측정하였고, Ht Hb, RBC 및 MCHC는 Exp.I에서, 혈청의 삼투질 농도, 전해질 지수 ($Na^+,\;Cl^-,\;K^+,\;Ca^{2+}$), 총단백질량, 아미노기 전이효소인 ALT 및 AST 활성의 변화는 Exp.II, III 및 IV에서 조사하였다. 코티졸 농도는 모든 실험에서 수온의 급강하에 의해 유의하게 증가하였고, 특히 수온변화의 폭이 클수록, 수온이 낮을수록 변화폭이 컸다(Exp.I>III>II>IV). 글루코스 농도는 Exp.I에 있어 유의한 변화 경향을 파악할 수 없었지만, Exp.II에서 수은이 급강하할 때 다소 상승하였고, 수온충격의 횟수가 증가함에 따라 (Exp.III과 IV) 유의하게 상승하였다. Ht, RBC, Hb는 수온 하강에 따라 유의하게 감소한 반면, MCHC는 증가하였다. 4차례의 수온급변에 따라 어체의 삼투질 농도는 감소하였고, 전해질 지수는 안정적이지 못하였다. 혈중의 총단백질량은 다소 감소하는 경향이었으나, ALT 및 AST의 활성은 뚜렷한 증감 경향을 보이지 않았다.