Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition
- Volume 2 Issue 2
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- Pages.204-210
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- 1999
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- 2234-8646(pISSN)
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- 2234-8840(eISSN)
Nutritional Assessment and Dietary Management during Anti-Cancer Chemotherapy in Pediatric Oncology Patients
항암 화학요법 중인 소아암 환자의 영양 평가 및 식이 관리
- Jang, Se-Ri (Department of Nutrition Management, Dong-A University Hospital) ;
- Kim, Hee-Sun (Department of Nutrition Management, Dong-A University Hospital) ;
- Lee, Young-Ho (Department of Pediatrics, Dong-A University College of Medicine)
- Received : 1999.08.09
- Accepted : 1999.09.07
- Published : 1999.09.30
Abstract
Purpose: We assessed the nutritional status and the alterations of oral diets during anti-cancer chemotherapy in pediatric oncology patients. Methods: Twenty children with malignancy were evaluated from day 0 until day 21 of post-chemotherapy. Nutritional status was assessed by body weight and biochemical parameters. The amount and calories of oral diets were assessed and food preference before and during chemotherapy were analysed by questionnelle. Results: 1) The underlying diseases of 20 patients were 11 acute lymphoblastic lekemia, 2 non-Hodgkin's lymphoma, 2 Langerhans cell histiocytosis, 2 Wilm's tumor, 2 brain tumor, 1 rhabdomyosarcoma. 2) There were weight loss during chemotherapy in 8 patients (40.0%), weigt gain in 5 patients (25.0%), and no significant changes in 7 patients (35.0%). 3) Biochemical parameters showed no significant interval changes during chemotherapy except elevation of serum ALT level. 4) The daily caloric intakes of oral diets during chemotherapy were 310~600 Kcal which was much lower than average of daily recommended calory for Korean children. 5) The most favorate food was altered by chemotherapy, from meats to carbonated beverages and unfavorate food was not altered as vegetables. Conclusion: The periodic assessment of nutritional status and dietary supplements according to preferred foods of patients will be required for the optimal nutrition care in cancer patients.
목 적: 소아암 환자들을 대상으로 항암치료 전후의 영양상태를 평가하고, 항암 치료기간 중 발생하는 식욕부진시에 섭취량 및 기호 식품을 조사함으로써 향후 이들 환자의 보다 나은 영양관리를 위한 지침을 마련하고자 본 연구를 시행하였다. 방 법: 1996년 1월부터 1998년 12월까지 동아대학교병원 소아과에서 백혈병 및 소아암으로 진단받고 항암 치료를 시작하는 환자 20명을 대상으로 하였다. 이들 환자의 항암 치료 전과 21일 후의 영양상태 평가를 위하여 인체 계측과 생화학적 검사(총 단백질, 알부민, AST, ALT, BUN, creatinine)를 시행하였다. 항암 치료 기간중 식욕저하 기간과 원인 및 평소에 선호하는 식품과 치료 후에 선호하는 식품에 관한 기호도를 설문조사하였다. 결 과: 1) 대상 환자는 남아 10명, 여아 10명이었으며, 연령은 3세에서 15세로 정중 연령이 6세이었다. 질환별로는 급성 림프구성 백혈병 11명, 비호지킨 림프종 2명, 조직구증식증 2명, 읠름씨 종양 2명, 뇌종양 2명, 횡문근 육종 1명이었다. 2) 항암 치료를 받는 동안 체중 감소가 있었던 경우가 8명 (40%), 체중 증가가 있었던 경우가 5명(25%), 체중의 변화가 없었던 경우가 7명 (35%)이었다. 3) 항암 치료를 받는 동안 실제 식사 섭취량은 1일 평균 450 Kcal (310~600 Kcal)이었다. 4) 항암 치료 시작 당시 혈청 알부민은 3.1~4.4 g/dL의 분포로 정상보다 낮은 범위에 있었으며 항암 치료 21일째는 2.7~5.0 g/dL로서 통계적 차이는 보이지 않았다. 혈청 ALT는 항암 치료전보다 의미있게 증가하였으나(p<0.05), 혈청 AST, BUN, creatinine, 총 단백질은 의미있는 변화가 없었다. 5) 항암 치료기간 동안 식욕저하의 원인으로서는 구토가 37%로 가장 많았으며 메스꺼움, 씹기 곤란함, 연하 곤란, 음식 혐오 순이었다. 6) 식욕 저하를 호소할 때 먹은 식품으로서 흰죽, 전복죽 등의 죽 종류를 가장 많이 먹었고, 곰국, 장어 등의 보양식을 그 다음으로 섭취하였으며 인스턴트 식품도 섭취하였다. 7) 항암 치료기간 동안 탄산 음료를 가장 좋아하였고, 맵고 자극적인 식품을 좋아하는 것으로 나타났으며, 싫어하는 식품으로는 평소 싫어하는 식품과 마찬가지로 야채류로 나타났다. 결 론: 항암 화학요법을 받고 있는 소아들은 소모성 질환으로 인해 영양상태가 더욱 나빠지기 쉬우므로 항암 치료를 받는 기간동안 보다 적극적이고 체계적인 환자의 식사 섭취량 조사 및 환자 상태와 기호에 적합한 형태의 식사종류 개발이 필요하며, 환자나 보호자들에게도 적절한 식사 종류 및 식사요령을 교육, 홍보하여 환자의 식사 섭취량 증가를 통한 영양 상태 개선이 이루어지도록 해야하겠다.